Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρώνουν το έδαφος για λύση Συνομοσπονδίας

Τον υπαρκτό και ορατό, όπως τόνισε, κίνδυνο να βρεθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά μπροστά σε ένα συνολικό σχέδιο λύσης έξω από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, επισήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη στη Γεροσκήπου, προσθέτοντας ότι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό είναι καθολική.

Εχουμε καθήκον, τόνισε, να δώσουμε τα μηνύματα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στους εκπροσώπους του, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι πρέπει να εργαστούν αποτρεπτικά ώστε ένα καλοδεχούμενο σχέδιο λύσης να στηρίζεται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να διασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Η ελληνική κυπριακή πλευρά, είπε ο Δ. Χριστόφιας δεν έχει πλέον περιθώρια για νέες εκτροπές.

Συναινετική... δημοκρατία ζητούν οι διαμεσολαβητές

Ως επιβεβαίωση των κινδύνων που επισήμανε ο Δ. Χριστόφιας, έρχονται τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, σχετικά με τα σενάρια εργασίας που φέρονται ότι έχουν επεξεργαστεί οι ξένοι διαμεσολαβητές στο Κυπριακό, οι οποίοι θέλουν τις συνομιλίες να κινηθούν προς τη λογική ενός δήθεν συγκερασμού των θέσεων των δύο πλευρών με στόχο μια λύση μεταξύ... ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας. Ετσι ήδη χρησιμοποιείται ο όρος «συναινετική δημοκρατία» με τον οποίο καθορίζεται μια χαλαρότατη ομοσπονδία, με τα δυο συστατικά της να συνυπάρχουν ως ίσα υπό κοινή χαλαρή σκέπη. Βέβαια μια τέτοια στάση έρχεται να ικανοποιήσει την πάγια απαίτηση του Ρ. Ντενκτάς περί αναγνώρισης δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων διπλωματικών κύκλων, η φόρμουλα του συγκερασμού, θα τεθεί σε δοκιμασία, κατά τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς στις 28 Αυγούστου. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Ντενκτάς θα αξιώσει: πάγωμα της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να εξευρεθεί συνταγή λύσης αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, συνομιλίες από μηδενική βάση και καθορισμό εξ υπαρχής του πλαισίου λύσης, η οποία να διασφαλίζει τη λεγόμενη ισότητα των δυο πλευρών, με αυστηρό περιορισμό των βασικών ελευθεριών. Πάντως σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι Αμερικανός διπλωμάτης τον έπεισε ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε διαβεβαιώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως αποκλείει τη συνομοσπονδία και τον περιορισμό των βασικών ελευθεριών.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνησή του αποδέχεται επανάληψη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις προχτές βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ανέφερε ότι είτε θα παραμείνει το συνολικό πλαίσιο λύσης που περιέγραψε ο Κόφι Ανάν τον περασμένο Νοέμβρη, είτε θα πρέπει να απαλειφθεί και η αρχική δήλωση Ανάν περί της πολιτικής ισότητας των δυο πλευρών.

Η κυπριακή πλευρά

Ο Γ. Κασουλίδης, επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Κυπριακού και σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, σημείωσε ότι στο διάλογο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι όπως πάντα ευέλικτη και εποικοδομητική. Εκεί όμως, πρόσθεσε, που δε θα είμαστε ευέλικτοι, είναι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπέρβασης των παραμέτρων που χαράζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και το κοινοτικό κεκτημένο. Αναφορικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι ύστερα από απώλεια χρόνου 9 μηνών ο Ραούφ Ντενκτάς έλαβε τελικά οδηγίες από την Αγκυρα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην ίδια εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε ένα εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου είναι δεδομένη, για να επισημάνει ωστόσο ότι οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου και της απόδοσής της στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό θα ήταν η απόδειξη ότι πράγματι η Αγκυρα έχει αποφασίσει να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Δυστυχώς όμως, τόνισε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενδείξεις μιας τέτοιας μεταστροφής, αντιθέτως η τουρκική αδιαλλαξία κλιμακώνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λύση σε λίγους μήνες προσδοκούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-08-27 00:00:00.0)
«Πολυεπίπεδες» οι πιέσεις ΗΠΑ (2004-03-04 00:00:00.0)
Τι θα συζητήσουν οι δύο τεχνικές επιτροπές (2002-10-09 00:00:00.0)
Νέα φόρμουλα λύσης στο προσκήνιο (2002-09-10 00:00:00.0)
Επιφυλακτική η κυπριακή κυβέρνηση (2002-05-17 00:00:00.0)
Σήμερα η απάντηση στις ιδέες ντε Σότο (2000-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ