Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων

Ανακοίνωση με αφορμή το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Σε αυτήν αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως «ο λαός δεν πρέπει να επιλέξει ποιος θα τον χαρατσώσει "καλύτερα", ποιος θα υποβαθμίσει παραπέρα την ποιότητα της ζωής, ποιος θα κερδοφορήσει περισσότερο, με αφορμή το "μοίρασμα" της πίτας για τον κερδοφόρο κλάδο των απορριμμάτων», προσθέτοντας ότι «είναι πολλά και μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τσακώνονται για τα κομμάτια αυτής της πίτας». Και επισημαίνει: «Η κατάσταση στην Κέρκυρα με τα σκουπίδια είναι τραγική. Είναι χαρακτηριστικό ότι πόρισμα επιτροπής που συστάθηκε από το δήμαρχο το 2014, έκανε λόγο ότι ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι είχε περιορισμένη διάρκεια ζωής 4-6 μηνών».

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος των κοινωνικών αναγκών είναι ώριμο σήμερα να αντιμετωπιστεί στο βαθμό που το εργατικό - λαϊκό κίνημα, έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά, με επιστημονικό τρόπο, την κατανομή του εργατικού δυναμικού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την κάλυψη - με φθηνό τρόπο - των ενεργειακών δυνατοτήτων που προσφέρει η επεξεργασία των απορριμμάτων.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα ενός τέτοιου δρόμου είναι η ταξική συμπόρευση της εργατιάς και των συμμάχων της σήμερα, απομονώνοντας οπορτουνιστικές και φασιστικές φωνές που στρέφονται εναντίον της. Ενα τέτοιο κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει:

  • Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
  • Στην Κέρκυρα χρειάζεται επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
  • Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ