Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πετυχημένο πέρασμα του Φεστιβάλ από γωνιές της Ελλάδας

Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Από διάφορα μέρη της Ελλάδας πέρασε το προηγούμενο διάστημα το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μεταφέροντας το μήνυμα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)». Συζητήσεις, πολιτικές ομιλίες, ταμπλό κι εκθέσεις εμπλούτισαν τον προβληματισμό σε αυτές τις εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, που ντύθηκαν αρμονικά με συναυλίες διαφόρων μουσικών συνόλων, χορευτικά σχήματα, αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια και, φυσικά, γνήσια λαϊκά γλέντια.

Στη Σάμο και την Κω

Το Φεστιβάλ πέρασε από την Κω στις 21 Αυγούστου. Εγινε συζήτηση με την Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, που επικεντρώθηκε στα ρεκόρ που έχει καταγράψει ο τουριστικός κλάδος στο νησί και στην όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στα όλο και αυξανόμενα κέρδη των καπιταλιστών του κλάδου και των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που όλο και χειροτερεύουν. Αντίστοιχος προβληματισμός αναδείχθηκε και από την κεντρική ομιλία που έκανε ο Σταύρος Τσιριγώτης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη που υπόσχονται όλα τα αστικά κόμματα για τους καπιταλιστές, στην πλάτη του λαού και των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που έρχεται το Σεπτέμβρη, στο στόχαστρο μπαίνουν τα Εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος, «σβήνοντας» και τα τελευταία δικαιώματα που είχαν απομείνει στους εργαζόμενους. Κλείνοντας κάλεσε τη νεολαία και τους εργαζόμενους του νησιού να μη σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, αλλά να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Συναυλίες, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις πλαισίωσαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Παραμυθιά
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Παραμυθιά
Μια ξεχωριστή βραδιά ήταν η εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Βαθύ της Σάμου, στις 23 Αυγούστου, αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην προσφυγιά χτες και σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή νέων, μεγαλύτερων, αλλά και προσφύγων που βρίσκονταν στο νησί, γιατί, όπως ειπώθηκε και στο άνοιγμα των εκδηλώσεων, «οι χαρές της ζωής είναι αξεχώριστες από τις χαρές του αγώνα».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αρτεμις Γκεσούλη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Σάμου της ΚΝΕ, που πατώντας στο σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Απαιτείται αγώνας για το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει, με φροντίδα στους ανθρώπους του μόχθου, τους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους. Γνώση των πραγματικών δυνατοτήτων μας και της ιστορίας του λαού μας. Τόλμη για να παλεύουμε αυτό που για άλλους φαντάζει αδύνατο. Αντοχή στις δυσκολίες για να είμαστε έτοιμοι. Να προχωράμε κι εμείς καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία».

Η βιντεοπροβολή και η παρουσίαση έρευνας - αφιερώματος για τους πρόσφυγες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Το μουσικό ταξίδι που ακολούθησε, με τραγούδια της προσφυγιάς, της καταδίκης του φασισμού, του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, ήταν εμπνευσμένο, υψηλής αισθητικής και οι ερμηνείες όλων, μουσικών και τραγουδιστών, ήταν συγκλονιστικές.

Στην Κρήτη

Από την εκδήλωση στο Βαθύ Σάμου
Από την εκδήλωση στο Βαθύ Σάμου
Η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με το σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», μπήκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε στις 23 Αυγούστου στο Καστέλι Κισσάμου.

Με ενδιαφέρον συμμετείχαν πολλοί μαθητές στο παιχνίδι «άκου τι είπαν οι νέοι για τα ναρκωτικά», που βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τη νεολαία της περιοχής της Κισσάμου. Στη συζήτηση που έγινε, αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και παρουσιάστηκαν σχετικά στοιχεία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντρέας Ανδρονικάκης, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να είναι μια μεγάλη απάντηση των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα, τα όνειρα και το μέλλον τους, από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της αστικής τάξης, γι' αυτό και επιλέξαμε το φετινό θέμα της φεστιβαλικής μας εκδήλωσης στο Καστέλι να είναι ενάντια στα ναρκωτικά. (...) Η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι η μόνη προοδευτική και ριζοσπαστική, γιατί έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του και όχι σαν μονάδα που πρέπει να επιβιώσει στη ζούγκλα του ανταγωνισμού. Γιατί δε δεχόμαστε ότι πρέπει να "συνηθίζουμε" στο πρόβλημα των ναρκωτικών σαν κάτι φυσικό, αλλά πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που το γεννούν και το συντηρούν. Με τη νεολαία πρωταγωνιστή στον αγώνα και όχι στη φυγή!».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από τους Κ. Παχάκη και Κ. Λυβιάκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Νάουσα, στις 26 Αυγούστου. Ο Θοδωρής Βλάχος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην επερχόμενη λεηλασία από πλευράς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, απαγγελία ποιήματος από μαθητή της περιοχής καθώς και παρουσίαση σύγχρονου χορού από μαθήτριες. Ακόμα, προβλήθηκε βίντεο για τους πρόσφυγες, καθώς και το αφιέρωμα στα ανέκδοτα τραγούδια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που παρουσιάστηκε στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργούσαν καλλιτεχνικό εργαστήρι για τις μικρές ηλικίες, μπαρ, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις αφιερωμένες στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης.

Αντίστοιχα, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στις 26 Αυγούστου και στο Ν. Πετρίτσι Σερρών. Στο χώρο παρουσιάστηκε χάρτης που σχεδιάστηκε φέτος με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που αποτύπωνε τη δράση του στην περιοχή των Σερρών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Γάζος, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε συναυλία με μουσικά σχήματα από την περιοχή.

Σε άλλες πόλεις

Στάση έκανε το 42ο Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Προβλήθηκαν βίντεο, έγινε πολιτική ομιλία, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς που συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση και στην Τσαριτσάνη. Στη γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού, αναδείχτηκε η διαφορετική πρόταση που έχει η ΚΝΕ για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Τέχνη και τη διασκέδαση, μακριά από τη ναρκω-κουλτούρα και τον εκφυλισμό. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κι ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση για τον ΔΣΕ, καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις Ράχες Ικαρίας (2020-08-05 00:00:00.0)
Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη τα σημερινά φεστιβαλικά ραντεβού (2016-06-25 00:00:00.0)
Πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων αυτό το διάστημα (2015-07-29 00:00:00.0)
Πυκνώνει η προφεστιβαλική δραστηριότητα (2009-08-20 00:00:00.0)
Σήμερα σε Αθήνα και Λάρισα (2008-06-24 00:00:00.0)
Διήμερη πολιτική γιορτή (2004-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ