Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενας καινούριος χώρος στο Φεστιβάλ!

Ενας ξεχωριστά διαμορφωμένος χώρος για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Από παλιότερη παράσταση της παιδικής θεατρική ομάδας, που παρουσίασε «Τα παιδιά της Αθήνας»
Από παλιότερη παράσταση της παιδικής θεατρική ομάδας, που παρουσίασε «Τα παιδιά της Αθήνας»
Ενας ολοκαίνουριος χώρος εγκαινιάζεται φέτος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»!

Για 3 μέρες, στα Φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλωθεί ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, στα μεγαλύτερα παιδιά.

Καιρό τώρα, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, γυμναστές, με ιδιαίτερο μεράκι κι ενδιαφέρον, καταρτίζουν το πρόγραμμα, προσέχοντας και την κάθε λεπτομέρεια, ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τα παιδιά.

Συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ομαδικότητα, συντροφικότητα, φιλία, γνώση, διεκδίκηση και αγώνας, μερικά από τα «υλικά» με τα οποία πλάθονται οι πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Και το όνομα του χώρου; «Μικρόκοσμος»!

Το πρόγραμμα στην Αθήνα

Και τις τρεις μέρες τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν, να παίξουν και να λειτουργήσουν από κοινού, μέσα από τις «4 γωνιές» δραστηριοτήτων, που θα υπάρχουν στο χώρο. Οι «γωνιές» θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 19.00 έως τις 22.30, τα προγράμματα θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται.

Οι «γωνιές» είναι οι εξής:

Γωνιά ελεύθερου χρόνου: Τουρνουά σκακιού, μεγάλο επιδαπέδιο σκάκι, πινγκ πονγκ, επιτραπέζια παιχνίδια.

Γωνιά Ιστορίας: Παρατηρώ - Θυμάμαι - Απαντώ. Παιχνίδι Ιστορίας.

Τα παιδιά αφού παρακολουθήσουν βίντεο, θα κληθούν συλλογικά να «ψάξουν» και να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Ποιες είναι οι αιτίες του πολέμου και του φασισμού; Ποιοι ήταν αυτοί που πολέμησαν και νίκησαν το φασισμό; Τι έγινε στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής; Ποιοι αντιστάθηκαν;

Γωνιά Τέχνης: Καλλιτεχνικό Εργαστήρι.

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση εικαστικών, θα φτιάχνουν ένα καλαίσθητο αναμνηστικό που θα παίρνουν μαζί τους.

Γωνιά επιστήμης: Πειράματα και κατασκευές με θέμα: «Από τα ηχητικά κύματα στον υπολογιστή και τα σύγχρονα ρομπότ».

Μέσα από πειράματα, φυσικοί επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς είναι δυνατό να επικοινωνούν μεταξύ τους τα κινητά τηλέφωνα, πώς μεταδίδονται οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πώς οι υπολογιστές και τα ρομπότ εκτελούν τις διάφορες λειτουργίες τους. Τι σημαίνει «κωδικοποίηση», σε τι γλώσσα «μιλάνε» τα διάφορα τμήματα των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους, πώς προγραμματίζονται να επιτελούν τις διάφορες λειτουργίες τους και πώς δέχονται κι επεξεργάζονται εντολές από εμάς.

Ολα αυτά στοχεύουν να «γειωθεί» ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών με τη φυσική πραγματικότητα... Να κατανοήσουν ότι όλες οι διεργασίες που συντελούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν αποτελούν εφαρμογές φυσικών φαινομένων. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αποτέλεσμα της γνώσης που κατακτήθηκε μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια της ανθρωπότητας να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον...

Κάθε μέρα, επίσης, στο χώρο θα φιλοξενείται και μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Την Πέμπτη 22/9, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με θέμα «Ανακαλύπτουμε το χώρο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"».

Την Παρασκευή 23/9, στις 20.30, νέοι μουσικοί και χορευτές θα παρουσιάσουν το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Να 'ταν ο πόλεμος χορός! 10 παιχνίδια που έγιναν τραγούδια», βασισμένο στον ομώνυμο δίσκο σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Κώστα Φασουλά.

Το Σάββατο 24/9, στις 19.00, παιδική θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει την παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη. Εδώ και 6 μήνες παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και των μικρότερων τάξεων του γυμνασίου συναντιούνται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, προετοιμάζοντας την παράσταση. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία τα παιδιά δέθηκαν, έμαθαν να λειτουργούν για έναν κοινό σκοπό και, το κυριότερο, διάβασαν ένα σημαντικό παιδικό βιβλίο και έμαθαν μέσα από την Μυρτώ, την Μέλια και τον Νίκο για την 4η Αυγούστου, το φασισμό και τόσα άλλα...

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 15/9, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον κομμουνιστή χαράκτη Α. Τάσσο. Τα παιδιά θα μάθουν για τη ζωή και το έργο του, για την τέχνη της χαρακτικής. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να φτιάξουν στο χαρτί όλα όσα έμαθαν! Στις 20.00, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα πειράματα φυσικής και χημείας και τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους μουντζουρομηχανές. Στις 21.00, τα παιδιά, μέσα από δραματοποίηση αποσπασμάτων, θα γνωρίσουν τρία έργα της Αλκης Ζέη, και πιο συγκεκριμένα: «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η μωβ ομπρέλα» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Την Παρασκευή 16/9, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί δραστηριότητα με θέμα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους;», που θα περιλαμβάνει συζήτηση με φυσικό - βιολόγο, προβολή βίντεο και κατασκευές. Στις 20.00 τα παιδιά θα μάθουν, μέσα από παιχνίδι, για τις άγνωστες πλευρές της ζωής των δούλων στην αρχαία Ελλάδα. Στις 21.00, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ταμάρας Καζαντζίδου, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή». Σε ένα μακρινό πλανήτη ζουν οι εργατικοί Λιχούδηδες, οι αχόρταγοι Κοιλαράδες και οι παιχνιδιάρηδες Φρουτόδρακοι... Οι Λιχούδηδες για χρόνια δούλευαν για τους Κοιλαράδες. Μια μέρα οι Λιχούδηδες εργάτες ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν τους Κοιλαράδες! Για πόσο όμως; Οι Κοιλαράδες ανήσυχοι μήπως μικρύνουν οι κοιλιές τους καταστρώνουν σχέδιο για να επιστρέψουν στη Λιχουδοχώρα...

Το Σάββατο 17/9, στις 19.00, θα ξεδιπλωθούν δραστηριότητες με αφορμή το Προσφυγικό και στις 20.00, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια μεγάλη συλλογική ζωγραφιά - graffity με το συγκεκριμένο θέμα. Στις 22.00 θα παρακολουθήσουν παράσταση Καραγκιόζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ