Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα συνάντηση Πούτιν - Αμπε

Στο επίκεντρο η διμερής οικονομική συνεργασία

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, συναντήθηκαν χτες στο Βλαδιβοστόκ (ανατολική Ρωσία), στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη συγκεκριμένη πόλη. Οι δυο ηγέτες είχαν βρεθεί το Μάη στο Σότσι, για πρώτη φορά μετά από την αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στην Ιαπωνία, που είχε γίνει στον απόηχο της «κρίσης» στην Ουκρανία και ενώ οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να έχουν «δυσκολίες», με βασική διαφορά το θέμα των νησιών Νότιες Κουρίλες (όπως τα ονομάζει η Ρωσία) /Βόρεια Εδάφη (για την Ιαπωνία) που διεκδικούν και οι δυο χώρες και βρίσκονται στα νότια της Οχοτσκικής Θάλασσας.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση το Δεκέμβρη στην ιαπωνική περιφέρεια Ναγκάτο (που είναι και εκλογική περιφέρεια του Αμπε), όπου και σχεδιάζεται να καταληχθούν σχέδια οικονομικής συνεργασίας.

«Πιστεύω ότι η ανάπτυξη της Απω Ανατολής, με τη μεγάλη δυναμική που τη διακρίνει, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ρωσίας» δήλωσε ο Αμπε, συμπληρώνοντας ότι «η ανάπτυξη της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού οδηγεί την παγκόσμια οικονομία. Η Ιαπωνία, ως γείτονας της Ρωσίας, θα προωθήσει σθεναρά την ιαπωνο-ρωσική συνεργασία στην περιοχή». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νικέι Μπίζνες», το Τόκιο πρότεινε στη Μόσχα ένα «ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Απω Ανατολή και Ανατολική Σιβηρία και ανταλλαγές τεχνογνωσίας για τον παροπλισμό εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου σκέφτεται να προσφέρει μέχρι και 1 τρισ. γεν για τη χρηματοδότηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας «Rosneft».

Οσον αφορά τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά πριν το τέλος του 2016. Θυμίζουμε ότι, τυπικά, οι δυο χώρες δεν έχουν υπογράψει ακόμα Συνθήκη Ειρήνης μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ