Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ
Αναθερμαίνονται τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης

Ξεκινά δημόσιος διάλογος με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας, όπως ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός της, Νικολά Στέρτζον, ζητώντας από τους πολίτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά τις «σεισμικές αλλαγές», όπως τις χαρακτήρισε, που έφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θυμίζουμε ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τις 18 Σεπτέμβρη του 2014, το «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε νικήσει με 55,3% έναντι του «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας, που πήρε 44,7%. Τώρα η ηγέτης του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι καθοριστικός παράγοντας για το τότε αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τώρα που έχουν αλλάξει τα πράγματα με την απόφαση για Brexit θεωρεί ότι η επιλογή των πολιτών πρέπει και πάλι να είναι η παραμονή μιας ανεξάρτητης Σκοτίας στην ΕΕ.

Οι επιδιώξεις βεβαίως που εκφράζει η Στέρτζον αντανακλούν στα συμφέροντα του τμήματος του κεφαλαίου που εκπροσωπεί αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Οι διεκδικήσεις και τα σχέδια των αστών περί ανεξαρτητοποίησης, αλλά μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, έχουν σχέση με κάποια αντικειμενικά δεδομένα για τα συμφέροντά τους: Το ότι στο έδαφος της Σκοτίας βρίσκονται 2 από τους 9 μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι στην ΑΟΖ της βρίσκονται σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, ότι έχει μεγάλες εξαγωγές σε ουίσκι και αλιεύματα αλλά τις σχετικές εταιρείες ελέγχουν μη Σκοτσέζοι, ενώ και ότι η γη βρίσκεται κατά μεγάλο ποσοστό στα χέρια Αγγλων. Ολα αυτά είναι βασικά κίνητρα για τη σκοτσέζικη αστική τάξη. Ωστόσο, όσο η εξουσία είναι στα χέρια των καπιταλιστών, όσο οι εργάτες δεν απεγκλωβίζονται από τα εθνικιστικά ή κοσμοπολιτικά σχέδια των αστών και δεν διεκδικούν τον πλούτο που παράγουν με τη δική τους εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο, δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ