Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Χιλιάδες στο δρόμο από «λουκέτο» της «Caterpillar»

Κλείνει εργοστάσιο στην περιοχή Γκοσελί, που πριν από μερικά χρόνια «αναδιάρθρωσε» για να «διατηρηθεί»

Στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στο Γκοσελί (φωτ.) δουλεύουν πάνω από 2.000 εργάτες

THE ASSOCIATED PRES2013

Στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στο Γκοσελί (φωτ.) δουλεύουν πάνω από 2.000 εργάτες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα αδιέξοδα που προκαλεί για τους εργαζόμενους το κυνήγι του κέρδους που κυριαρχεί στην καπιταλιστική παραγωγή, έρχεται να αναδείξει η νέα εμπειρία της εργατικής τάξης στο Βέλγιο.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας, χτες, ανώτατα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής «Caterpillar» (Κατερπίλαρ) ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κλείσει η μονάδα του ομίλου στην περιοχή Γκοσελί, που βρίσκεται νότια των Βρυξελλών και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζεται μηχανολογικός εξοπλισμός για κατασκευαστικά έργα.

Οπως τόνισε ο Τομ Πέλετ, ανώτατο στέλεχος του ομίλου από τον τομέα των Κατασκευών, «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε την παραγωγική ικανότητα και να περιορίσουμε το λειτουργικό κόστος, ώστε να προσαρμοστούμε σε μια μείωση της ζήτησης (που υπάρχει)». Η εργοδοσία εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή από την Γκοσελί στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας ή/και άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης.

Εκτός από τις 2.000 «άμεσες» θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν, στο δρόμο εκτιμάται ότι θα βρεθούν και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν «έμμεσα» για τον κολοσσό, μέσα από συνεργαζόμενες ή εργολαβικές εταιρείες, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε πάνω από 2.200, όπως σημείωναν και βελγικά ΜΜΕ, χτες.

Μάλιστα, δημοσίευμα της «Λε Σουάρ» παρέθετε τα βήματα που έκανε η «Caterpillar» τα τελευταία χρόνια, στο όνομα του να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας εκεί. Το 2013 είχε «αναδιαρθρώσει» τη μονάδα απολύοντας τότε 1.400 από τους 3.700 εργαζόμενους. Ακολούθησε αργότερα σχέδιο για τη νέα «οργάνωση της εργασίας» με στόχο να επεκταθεί η «ευελιξία». Μετά ακολούθησαν νέες επενδύσεις για τον «εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής». Πρόκειται για μέτρα στα οποία η εργοδοσία προχωρά σε πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους και μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις εμφανίζει ως «προσπάθεια να σωθούν οι δουλειές», καλώντας τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι, να τις δεχτούν αδιαμαρτύρητα, ακόμα και να δείξουν ...ευγνωμοσύνη.

Η εμπειρία δείχνει, όμως, ότι καμιά καπιταλιστική «αναδιάρθρωση» δε γίνεται να διασφαλίσει την εργατική τάξη.

Πέρυσι το Σεπτέμβρη, η «Caterpillar» ανακοίνωσε ότι θα κόψει μέχρι και 10.000 θέσεις εργασίας έως το 2018 και ότι ίσως κλείσει ή συνενώσει περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της «επιβράδυνσης» στους τομείς εξόρυξης και ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ