Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες βαλλιστικές εκτοξεύσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τρεις ακόμα βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η ΛΔ Κορέας, χτες, ενώ παραμένουν σφοδροί οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως αναδεικνύει και η απόφαση Ν. Κορέας - ΗΠΑ να εγκαταστήσουν το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας τις αντιδράσεις Κίνας αλλά και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας, οι πύραυλοι ήταν μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Ροντονγκ» (Rodong - δηλαδή έχουν βεληνεκές 1.300 - 1.500 χλμ.) και διένυσαν μια απόσταση 1.000 χλμ., με τουλάχιστον τον έναν από αυτούς να προσγειώνεται 400 χλμ. μέσα στη Ζώνη Εναέριας Επιτήρησης της Ιαπωνίας.

Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του, Παρκ Γκεούν - Χι, στη Χανγκζού της Κίνας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20. Σχολιάζοντας τη χτεσινή κίνηση της Πιονγιάνγκ, ο Σι - σύμφωνα με το «Σινχουά» - δήλωσε ότι «η λαθεμένη διαχείριση του ζητήματος δε συμβάλλει στη στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να εντείνει τις διενέξεις» και πρόσθεσε: «Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί μαζί με τη Νότια Κορέα για να προστατέψει και να αναπτύξει καλύτερα τους σκληρά κεκτημένους δεσμούς (μας)». Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα οι δυο χώρες να προσπαθήσουν «να επεκτείνουν τα θετικά στοιχεία συνεργασίας και να βάλουν ένα όριο στα αρνητικά», εξηγώντας ότι το Πεκίνο παραμένει αντίθετο στην εγκατάσταση του THAAD. Η Παρκ από την πλευρά της διατύπωσε την ευχή οι δυο πλευρές να αξιοποιήσουν την κατάσταση, μετατρέποντάς την σε ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τις νέες εκτοξεύσεις από τη ΛΔ Κορέας καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, με αξιωματούχο να μιλά για «απειλές για την πολιτική αεροπορία και το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή». Η ΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ «πρέπει να σταματήσει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων (...) και να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της οριστικά και αμετάκλητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ