Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Κοροϊδία η φιέστα των εγκαινίων σε τμήμα της Ολυμπίας οδού

Ανακοίνωση - καταγγελία και από το Συνδικάτο Οικοδόμων της Πάτρας

Από τη φιέστα των εγκαινίων την περασμένη Παρασκευή

Andrea Bonetti

Από τη φιέστα των εγκαινίων την περασμένη Παρασκευή
Τα «επικοινωνιακά» εγκαίνια που έκαναν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, των 20 χιλιομέτρων του τμήματος Αρχαία Κόρινθος - Κιάτο, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πάτρας. Υπενθυμίζουμε πως το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια και η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει αποκομίσει τεράστια ποσά από την είσπραξη των διοδίων, τα οποία οι διερχόμενοι οδηγοί πληρώνουν κανονικά για να διασχίζουν ένα δρόμο - «καρμανιόλα».

Παρ' όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για χτύπημα της διαπλοκής και το σύνδεσε με τα δημόσια έργα και την επανέναρξη των εργασιών στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό. Αυτά τα έργα, όπως είπε, «μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση» των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, θα γίνουν με εξοικονόμηση 765 εκατομμυρίων.

Είπε ακόμα ότι οι συμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων «ήταν απολύτως επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο», αντίθετα με τις τωρινές, οι οποίες «προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον», ενώ η κυβέρνηση εξασφάλισε και «τη συμφωνία δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων λειτουργικής παράδοσης όλων των έργων αυτοκινητοδρόμων της χώρας».

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τη «φιέστα» που στήθηκε, η δημοτική αρχή Πάτρας τονίζει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος χτες από υπουργούς, βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματός του, μαζί με εκπροσώπους των εργολάβων, εγκαινίασε ένα μικρό τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πάτρας.

Στο ντεκόρ της φιέστας παρόντες ήταν και οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας και Πελοποννήσου κ. Τατούλης, στηρίζοντας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της σημερινής, που με προκλητικές συμβάσεις παραχώρησης, δίνουν άφθονο χρήμα στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και στους πανηγυρικούς λόγους, καθώς και στην ανάλογη προπαγάνδα, αποκρύφτηκε επιμελώς το γεγονός ότι το έργο το πληρώνει πανάκριβα ο λαός στους εργολάβους. Για την κατασκευή του, συνεχίζει να το πληρώνει μέσω των διοδίων και θα το ξαναπληρώσει με ακόμα πιο βαρύ χαράτσι για να το χρησιμοποιεί.

Η δημοτική αρχή στηρίζει και θα στηρίξει και στο μέλλον τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις του κινήματος για την κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη και δωρεάν χρήση των αυτοκινητόδρομων. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, το σύνολο των έργων που αφορούν τα έργα μέσων μαζικής μεταφοράς, έχουν γίνει με λεφτά του ελληνικού λαού και διεκδικούμε το αυτονόητο: Να μην πληρώνει και να μη χαρατσώνεται ο λαός για τη χρήση τους».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Σ' αυτήν σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τους μεγαλοκατασκευαστές, πανηγυρίζουν για την παράδοση στην κυκλοφορία των 20 από τα συνολικά 120 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Κορίνθου. Και πώς να μην πανηγυρίζουν όταν η κοινοπραξία που εκπονεί το συγκεκριμένο έργο εισέπραττε για 8 χρόνια τα διόδια και θα συνεχίσει να εισπράττει ανακοινώνοντας, μάλιστα, το άνοιγμα δύο ακόμα σταθμών...

Πώς να μην είναι ικανοποιημένοι όταν τα μεροκάματα των συναδέλφων μας είναι μεροκάματα πείνας, με εξαντλητικά ωράρια και με ένσημα "ακόλλητα". Δεν είναι άραγε για πανηγυρισμούς όταν εργαζόμενοι, οικοδόμοι και μικροφατουρατζίδες που ενεπλάκησαν στα έργα, δεινοπαθούσαν για να πάρουν τα δεδουλευμένα μηνών...

Είναι καθαρό από πού ο πρωθυπουργός με το κατασκευαστικό κεφάλαιο ήρθαν σε νέα συμφωνία εξοικονομώντας 750 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε. Ουσιαστικά τα πλήρωσε ο λαός με το χαράτσι των διοδίων και οι οικοδόμοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους, ώστε τελικά οι κατασκευαστικές εταιρείες να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους.

Καλούμε τους συναδέλφους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, συνολικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην τους ξαναπιστέψουν. Αυτή είναι η "ανάπτυξη που έρχεται", νέα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και συν αυτή κόβουν κορδέλες νέα δεινά περιμένουν τους εργαζόμενους, ΕΝΦΙΑ, περικοπές συντάξεων, απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία, ανεργία ή μισο-ανεργία, σάρωση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα στις νέες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για ΣΣΕ, Υγεία, Παιδεία, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ