Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα

Οπως αναμενόταν, και το ζήτημα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που είναι ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική, για τη γεωστρατηγική της θέσης και τον πλούτο της, συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της G-20.

Στη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ, Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας, συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή στο επόμενο διάστημα άλλης μιας συνάντησης του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επίσης στη διμερή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ανέφερε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Αλλά η κυβέρνηση του Κιέβου είναι αυτή που κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των προβλέψεων του Μινσκ (απομάκρυνση βαρέος οπλισμού, πολιτική διευθέτηση, ειδικό καθεστώς αυτονομίας, οικονομική στήριξη) και είναι σαν να μην υπάρχει για τον Αμερικανό Πρόεδρο - προστάτη του πραξικοπηματικού καθεστώτος, κόντρα στην καπιταλιστική Ρωσία και τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στο καθεστώτος του Κιέβου, εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές η κατάπαυση του πυρός. Μεμονωμένα περιστατικά που σημειώνονται από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων, αποδίδονται από τους πολιτοφύλακες σε ορισμένους διοικητές που δεν εφαρμόζουν τις διαταγές της κεντρικής διοίκησης για τήρηση της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, μετά από συγκέντρωση λιγοστών αντι-Ρώσων διαδηλωτών πυρπολήθηκε το κανάλι «Ιντερ» στο Κίεβο, που θεωρείται φιλικό στη Ρωσία, ενώ συνελήφθη ένας ως ύποπτος για τη ρίψη βόμβας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ξεκίνησε χτες στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια περιφέρειά της, κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας και στο Βόρειο Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ασκήσεις αυτές - με την κωδική ονομασία «Καύκασος 2016» - θα διεξαχθούν μέχρι το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη και γίνονται λίγο διάστημα μετά την καταγγελία ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε δολιοφθορείς στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ