Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προαναγγέλλει την επαναφορά του Δουβλίνου 2 σε πλήρη ισχύ

Συντονισμένες δηλώσεις από Γερμανία, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο

«Οδύσσεια» δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες

Eurokinissi

«Οδύσσεια» δίχως τέλος για χιλιάδες πρόσφυγες
Ζήτημα επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ και η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου, επιβεβαιώνοντας το ενδεχόμενο των επιστροφών στην Ελλάδα προσφύγων που αιτούνται ασύλου σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, χτες, η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, δήλωσε ότι έως το τέλος του Δεκέμβρη, η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. Ο συγκεκριμένος κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιοι πρόσφυγες μετακινηθούν σε χώρες της ΕΕ και δεν τύχουν της αποδοχής αυτών των χωρών, τότε γυρνούν στη χώρα στην οποία έχουν απογραφεί.

«Το ζήτημα είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στα στάνταρ του Δουβλίνου», είπε η εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι μολονότι το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων αποσκοπεί στην «ελάφρυνση του βάρους» που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, η βούληση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα, όπου τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται στη χώρα εισόδου του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στην ΕΕ. «Μετά θα γίνονται μετεγκαταστάσεις», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. Ανήγγειλε, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου της Ελλάδας στη διαχείριση του Προσφυγικού. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών στη γερμανική εφημερίδα «Welt».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (σ.σ. προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη». Δήλωσε πως πρέπει επίσης να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση και ανέφερε πως «εάν επιταχύνουμε μόνοι μας, υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Στις «περιορισμένες δυνατότητες» υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ αναφέρθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε ανάλογο ύφος με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι «οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους».

Αντεγκλήσεις από την κυβέρνηση

Σε απαντητική του ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε πως «οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι προσδοκία της κυβέρνησης είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι και ηγέτες «με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκά συμβούλια και θεσμούς».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως η ΕΕ δεν έχει βοηθήσει όσο πρέπει, αναφέροντας ότι «κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτή την στιγμή - αντί των πολλών εκατοντάδων - έχουμε μόλις 29».

Για τις επαναπροωθήσεις είπε πως «δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα (σ.σ. προχτές) δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά».

Εξάλλου, τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προανήγγειλε ο Γιάννης Μουζάλας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ανέφερε ότι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι πήραν το δικαίωμα να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, τα κακοποιά στοιχεία σε προαναχωρησιακά κέντρα και, εάν χρειαστεί, όλοι οι «μονοί» πρόσφυγες (χωρίς οικογένεια), «καθ' υπόθεση παράνομοι μετανάστες».

Ο Γ. Μουζάλας ομολόγησε, επίσης, πως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - μαγαζιά και ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό τα χρήματα να είχαν δοθεί στο ελληνικό κράτος. Δήλωσε ότι ανησυχεί από το ενδεχόμενο δράσης τζιχαντιστών και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ