Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
28η ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Αρχισε χτες στο Λάος

ΒΙΕΝΤΙΑΝ.--

Στο Λάος της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησαν χτες οι τριήμερες εργασίες της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με θέμα «Μετατρέποντας το όραμα σε πραγματικότητα για μια δυναμική Κοινότητα ASEAN».

Θυμίζουμε ότι πλήρη μέλη της ASEAN είναι σήμερα οι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες. Πρόκειται για μια διακρατική ένωση σε μια γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη, με μεγάλο φυσικό πλούτο και άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, μεγάλες αγορές, για την οποία ενδιαφέρονται όλο και περισσότερα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ειδικά μετά την ανακήρυξη, τον περασμένο Δεκέμβρη, της Οικονομικής Κοινότητας ASEAN, με κατάργηση μιας σειράς εμποδίων για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, προϊόντων και υπηρεσιών. Η εξέλιξη «άνοιξε την όρεξη» σε ακόμα περισσότερα επιχειρηματικά μεγαθήρια, δεδομένου του ότι διευκολύνονται έτσι διάφοροι επενδυτικοί σχεδιασμοί και αναμένεται ραγδαία όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο της περιοχής, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Οι τριήμερες εργασίες, εκτός από τη Σύνοδο των ηγετών των 10 κρατών - μελών, περιλαμβάνουν και συναντήσεις με «εταίρους» της Ενωσης, όπως οι Κίνα, Ιαπωνία, αλλά και Αυστραλία, ΗΠΑ κ.ά. Ετσι, στη Βιεντιάν βρίσκεται και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη χώρα, η οποία συνδέεται και με την πολιτική «στροφής προς την Ασία» εκ μέρους της Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει συμφέροντα των αμερικανικών ομίλων στη συγκεκριμένη περιοχή.

  • Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι «λυπάται» για σχόλιά του που εξελήφθησαν ως «προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ», τα οποία απέδωσε σε «ορισμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων που προκάλεσαν ανησυχία και αγωνία». Ο Λευκός Οίκος ακύρωσε τη συνάντηση Ομπάμα - Ντουτέρτε, που είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN, μετά από χαρακτηρισμούς που έκανε ο Ντουτέρτε για τον Ομπάμα σε τοπική διάλεκτο αποκαλώντας τον «πουτάνας γιε», στο πλαίσιο (υποκριτικών) διαφωνιών για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ