Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επισκέψεις Στόλτενμπεργκ και Μογκερίνι

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και κατά του ΡΚΚ

Από την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν. Η Τουρκία εντείνει τις επαφές με «εταίρους», διερευνώντας συμβιβασμούς εν μέσω έντονων αντιθέσεων
Από την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν. Η Τουρκία εντείνει τις επαφές με «εταίρους», διερευνώντας συμβιβασμούς εν μέσω έντονων αντιθέσεων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνέχεια στις αεροπορικές επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις του ΡΚΚ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας αλλά και βόρειες περιοχές του Ιράκ, έδωσαν χτες τουρκικά αεροπλάνα. Τη Δευτέρα, οι τουρκικές αρχές αναφέρονταν στην «εξουδετέρωση» 100 ανταρτών του ΡΚΚ, αριθμό που το ίδιο το ΡΚΚ μείωνε σε 12.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν διαμαρτυρίες Κούρδων (ορισμένοι ξεκίνησαν και απεργία πείνας) για την απουσία ενημέρωσης για την κατάσταση του φυλακισμένου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, λέγοντας ότι «αν δε λάβουμε νέα από το Ιμραλί (το νησί όπου είναι φυλακισμένος ο Οτσαλάν) και δε λύσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα (σ.σ. της συχνής επαφής με τον Οτσαλάν, που η κυβέρνηση κρατά γενικά απομονωμένο), θα αυξηθεί η ένταση», δηλώσεις για τις οποίες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τον επέκρινε σφοδρά, αποδίδοντας στο HDP πρόσκληση για βίαιες αντιδράσεις.

Πυκνώνουν οι διπλωματικές επαφές

Στο μεταξύ, αύριο και μεθαύριο αναμένεται στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Αγκυρα επέκρινε τους δυτικούς της «εταίρους» ότι εξέφρασε πολύ ...νωχελικά τη «συμπαράστασή» της. Ο Στόλτενμπεργκ θα συναντήσει τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Μεθαύριο, στην τουρκική πρωτεύουσα έρχεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια περίοδο που οξύνεται το ευρω-τουρκικό παζάρι με επίκεντρο και το Μεταναστευτικό. Η Μογκερίνι θα λάβει μέρος και στον Ανώτατο Πολιτικό Διάλογο ΕΕ - Τουρκίας.

  • Γερμανικά και δυτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν χτες την πληροφορία που πρωτομετέδωσε το «Spiegel», ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας αποδέσμευσε 58 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στη ΝΑΤΟική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, παρά τις «τριβές» που τον τελευταίο καιρό είχαν δημιουργηθεί στις σχέσεις Βερολίνου - Αγκυρας σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας των γερμανικών στρατευμάτων εκεί. Θυμίζουμε, πάντως, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έλεγε μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο ότι ίσως υπάρξουν «καλά νέα» για τις σχετικές διαφωνίες των δύο πλευρών. Οσον αφορά τις γερμανικές επενδύσεις που σχεδιάζονται στο Ιντσιρλίκ σύμφωνα με το «Spiegel», αυτές θα αφορούν στην κατασκευή πίστας για τα γερμανικά αεροσκάφη «Τορνέιντο», αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των γερμανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ