Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προχωρούν και οι διπλωματικές διεργασίες

Συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ στα πεδία των μαχών μαίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διαφόρων «στρατοπέδων» που αιματοκυλούν την πατρίδα του συριακού λαού, συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από μια πιθανή νέα κατάπαυση του πυρός μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, «παζάρι» δεμένο και με τις ευρύτερες διεργασίες για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας φιλοξενεί στο Λονδίνο συνάντηση με τη συμμετοχή της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης και «διεθνείς εταίρους», όπως διευκρίνιζε και στη σχετική ανακοίνωση, στα μέσα Αυγούστου. Σε αυτήν αναφερόταν ότι η HNC «θα παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον της πολιτικής μετάβασης στη Συρία», ενώ αναδεικνύοντας ότι η Μ. Βρετανία δε μένει θεατής των κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, επισημαινόταν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της απάντησης στη συριακή κρίση», με παραπομπές στη «σωτήρια ανθρωπιστική στήριξη» που παρέχει το Λονδίνο που φυσικά δεν αποτελεί το μόνο «μοχλό εμπλοκής» της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Στη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία, Ιορδανία, Ιταλία, ΕΕ.

Στις διπλωματικές επαφές των τελευταίων ημερών πρέπει να καταγραφούν και οι συναντήσεις, που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, το ηγετικό στέλεχος του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, για τις οποίες δεν έγιναν πολλά πράγματα γνωστά.

Γαλλικό πυροβολικό στη διάθεση των Ιρακινών

Πάντως, και στο στρατιωτικό πεδίο, ενισχύονται οι κινήσεις. Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνάντηση για την «Ασφάλεια» στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν, «προχωρά η ανάπτυξη δυνάμεων του γαλλικού πυροβολικού που θα είναι στη διάθεση του ιρακινού στρατού», με το σκεπτικό ότι έτσι «θα υποστηριχτούν οι ιρακινές δυνάμεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης», αλλά και οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που η Γαλλία διαθέτει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, εντός μερικών βδομάδων αναμένεται να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή ξανά το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Στις εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη που έδωσε από την περιοχή Χανγκζού της Κίνας, μετά τη Σύνοδο των «G20», υποστηρίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία «δεν ήταν κάτι απροσδόκητο» για τη Ρωσία. Οσον αφορά το «διάλογο» που συνεχίζεται με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι που δε συνάδει με το διεθνές Δίκαιο. «Είμαστε στο σωστό μονοπάτι και μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα αμοιβαία βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης στη Συρία. Φυσικά, χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό (και) με το συριακό καθεστώς (σ.σ. την κυβέρνηση Ασαντ) και το Ιράν», συμπλήρωσε.

  • Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, μετά από ακόμα μια βομβιστική επίθεση που έγινε στη Βαγδάτη, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Η επίθεση έγινε στην εμπορική συνοικία Καραντάχ, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ