Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Δοκιμή πυρηνικής κεφαλής προκαλεί αντιδράσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οπως αναμετάδωσαν όλα τα δυτικά ΜΜΕ, η κρατική τηλεόραση της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες το πρωί την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, που «εξέτασε και επιβεβαίωσε» ειδικά χαρακτηριστικά μιας πυρηνικής κεφαλής που είναι σχεδιασμένη να τοποθετείται σε βαλλιστικούς πυραύλους. Στο σχετικό μήνυμα αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας ή αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τονίστηκε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει τυχόν επίθεση που θα δεχτεί από εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να ενισχύσει την ποσότητα και ποιότητα των πυρηνικών της όπλων.

Επίσης, το Σεισμολογικό Κέντρο της Κίνας κατέγραψε σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κοντά στο σημείο όπου η Πιονγιάνγκ διεξάγει τις σχετικές δοκιμές, με μικρό εστιακό βάθος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, αλλά και την Πρόεδρο της Ν. Κορέας, Παρκ Γκεούν - χι, στους οποίους - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ - «επανέλαβε την απόλυτη προσήλωση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων της Αμερικής στην Ασία και όλο τον κόσμο, όπως και ότι θα συνεχίσει τις επαφές για να διασφαλιστεί ότι οι προκλητικές ενέργειες από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες».

Από τη Γενεύη, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που απαγορεύουν στη ΛΔ Κορέας να προχωρά σε πυρηνικές δοκιμές (ενώ βέβαια άλλες χώρες διατηρούν και αναπτύσσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο) και δήλωσε ότι αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά και ότι «πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα πολύ έντονα».

Τη δοκιμή καταδίκασε και το ΥΠΕΞ της Κίνας, που σύμφωνα με αυτό, η δοκιμή διεξήχθη «αγνοώντας τις διεθνείς αποφάσεις» και κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να σταματήσει κάθε συμπεριφορά που «επιδεινώνει την κατάσταση».

Χτες το απόγευμα, διπλωματικές πηγές ιαπωνικών ΜΜΕ δήλωναν ότι αναμενόταν σε λίγες ώρες να συνεδριάσει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ ήδη αρκετές πλευρές όπως το Τόκιο ζητούσαν την επιβολή νέων κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Κορεατική Χερσόνησο και όλη την Ασία και Ειρηνικό οξύνονται ραγδαία και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (όπως το αντιπυραυλικό THAAD) στο όνομα της «αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής απειλής».

Τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ καταδίκασαν ακόμα Γαλλία, Νορβηγία κ.τ.λ. Ακόμα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ενοχλητική» εξέλιξη. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για ενέργεια που «υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε βαλλιστική δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου (2017-07-05 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις πιέσεις (2013-04-13 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις και πιέσεις (2009-06-10 00:00:00.0)
«Ολα εξαρτώνται απ' τις ΗΠΑ» (2006-10-11 00:00:00.0)
«Επίθεση» Γιαπωνέζας υπουργού κατά ΛΔ Κορέας... (2003-09-05 00:00:00.0)
Οι «διαβεβαιώσεις» του Πάουελ δεν πείθουν... (2003-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ