Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οικονομικός απολογισμός που αποτυπώνει το αντιλαϊκό έργο

Η πολιτική του Δήμου Αθηναίων που συναινεί με τη γενικότερη πολιτική της μείωσης των δαπανών του κράτους και λειτουργία των φορέων του με ίδια έσοδα, αποτυπώνεται στον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015 που παρουσιάστηκε προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η διοίκηση του δήμου έκανε λόγο για πολύ καλή οικονομική κατάσταση του δήμου, καθώς το ταμείο του παρουσιάζει πλεόνασμα 23,49 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 59% σε σύγκριση με το 2014, όμως δεν ανέφερε ότι το εν λόγω πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογία, η οποία ξεπερνά το 70% των εσόδων του.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Δημοτικού Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στ. Λάμπρου, ότι ο οικονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε θα μπορούσε να είναι μιας επιχείρησης που λειτουργεί με κερδοφορία. Συμπλήρωσε ότι το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε δεν συνοδεύεται από αύξηση ή βελτίωση των υπηρεσιών, από μείωση των δημοτικών τελών, τα οποία - όπως είπε - αν θέλετε μπορείτε να τα μειώσετε σημαντικά και όχι κατά 3 λεπτά όπως έγινε, γενικά από μέτρα και ενέργειες που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οδοποιία, στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, στις σχολικές μονάδες, 70 εκ των οποίων λειτουργούν σε κτίρια προ του 1961 και άλλα. Στηλίτευσε, τέλος, τη γενικότερη πολιτική που καλεί τους δήμους να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, την οποία ασπάζεται και ο Δήμος Αθηναίων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του είναι από τη φορολόγηση.

Κατά τα άλλα, τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απασχόλησε το ζήτημα της κατάληψης του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων και του κτιρίου του σχολείου της οδού Πρασσά από «αλληλέγγυους» για τη «φιλοξενία» προσφύγων. Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων που καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και κάλεσε το δήμο να πάρει πρωτοβουλία, να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε ο κόσμος αυτός να εγκατασταθεί σε οργανωμένες δομές.

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε το δήμο να ζητήσει να ενταχθούν οι σταθμοί της «Παιδικής Στέγης» στο δίκτυο των σταθμών του δήμου. Οπως ανέφερε, ένας από τους τρεις παιδικούς σταθμούς της «Παιδικής Στέγης», η Αργέντειος, έκλεισε, με ευθύνη της διορισμένης από τη σημερινή κυβέρνηση διοίκησής της, ενώ είχε 72 αιτήματα γονέων για τη φιλοξενία παιδιών. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της Παιδικής Στέγης παραμένουν για περίπου 10 μήνες απλήρωτοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ