Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ανακοινωθέν ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας...

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το Κοινό Ανακοινωθέν της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, σύνοδο που συγκάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 8-9/9, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβακία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανο, Λιβύη και Τυνησία. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη διακριτική, σιωπηλή στήριξη του ΝΑΤΟ, αξιοποιήθηκε από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να στηρίξει το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, εν μέσω κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πολιτική επικίνδυνη που οδηγεί στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Πεδία κερδοφορίας

Το ίδιο το κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος κάνει, χαρακτηριστικά, λόγο για «μια εποχή πολλαπλών και σημαντικών προκλήσεων για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσόγειου». Βάζει στο επίκεντρο ζητήματα που καίνε τα μονοπώλια για την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία τους όπως «συνοριακή ασφάλεια», «πάταξη της τρομοκρατίας», «ενέργεια», «διασυνδεσιμότητα» και «υποδομές».

Παίζοντας με τα προσχήματα, που αξιοποιούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να εδραιώσουν και επεκτείνουν τη δολοφονική δράση τους στην περιοχή αναφέρουν: «Η περιοχή τίθεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που συνδέονται - σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά - με τις συνεχιζόμενες περιφερειακές συρράξεις, ειδικότερα δε στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, καθώς και με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του Daesh σε Ιράκ/Συρία και για την εξάλειψη του κινδύνου εξάπλωσης της τρομοκρατίας σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου».

Με στόχο τη διάνοιξη νέων πεδίων δραστηριοποίησης και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι συμμετέχοντες προσθέτουν στο Κοινό τους Ανακοινωθέν ότι συμφώνησαν «να αναπτυχθούν κοινά ερευνητικά προγράμματα και δράσεις στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών. Υπογραμμίσθηκε, επίσης, η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των συμμετεχόντων στα πεδία της ενεργειακής παραγωγής και της μεταφοράς συμβατικών μορφών Ενέργειας».

Γεωστρατηγική αξία της Μεσογείου

Εχει την αξία του και το εξής, ενδεικτικό της γεωστρατηγικής σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου ως διαύλου, όπως φαίνεται κι από τη συγκέντρωση εδώ στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟ, ΕΕ, άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Σχετικά με τη Θαλάσσια Ασφάλεια, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τον ρόλο της Μεσογείου ως θαλάσσιας οδού στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Λαμβάνοντας υπόψη αφενός, τη μεγάλη εξάρτηση των οικονομιών των χωρών της περιοχής από το θαλάσσιο εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών και αφετέρου, τις υπαρξιακές απειλές, όπως η πειρατεία στο Κέρας της Αφρικής, η τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο που θα μπορούσαν να παρεμβάλλουν προσκόμματα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, εντός της Μεσογείου, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη προώθησης ολιστικής προσέγγισης, με στόχο τη διεύρυνση της έννοιας της θαλάσσιας ασφάλειας και σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τον θετικό αντίκτυπο της υιοθέτησης, το 2014, της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EUMSS)».

Και παρακάτω: «Επισημάνθηκε, επίσης, η σημαντική συμβολή της εμβάθυνσης και ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου και της θαλάσσιας ασφάλειας».

Τρομοκρατία

Σχετικά με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», οι συμμετέχοντες «αναγνώρισαν ότι η τρέχουσα, πρωτοφανής απειλή της τρομοκρατίας, η οποία συνδέεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας περισσότερο συντονισμένης και αποφασιστικής απάντησης. Η αξιόπιστη και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και η ανάπτυξη μηχανισμών που θα επιτρέπουν την εις βάθος ανάλυσή τους, δύνανται, μεταξύ άλλων, να βελτιώσουν το επίπεδο της εθνικής και περιφερειακής διάδρασης. Η στενή συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Πληροφοριών και των αρμόδιων Υπηρεσιών Ασφαλείας είναι ύψιστης σημασίας». Στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτήρισαν «απαραίτητα» τα «προσανατολισμένα στην ασφάλεια μέτρα» για την «πάταξη της ριζοσπαστικοποίησης». Μια έννοια που χρησιμοποιείται συχνά στα κείμενα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για να περιγράψουν οτιδήποτε θεωρούν ως απειλή για το σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ