Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Συγκρούονται» με... το «κατεστημένο», που τους συγχαίρει για τη «βρώμικη δουλειά»!

Το γεγονός ότι κοινό πρόγραμμα κυβέρνησης και ΝΔ είναι το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί επιχείρησε να συσκοτίσει ο Αλ. Τσίπρας

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στη «θυματοποίηση» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να «θολώσει τα νερά» της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν υπέρ του κεφαλαίου, εξαπατώντας συγχρόνως το λαό με τον ισχυρισμό ότι τα δύσκολα τελειώνουν και έρχεται η «δίκαιη ανάπτυξη».

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολήθηκε με την προετοιμασία του κόμματος για το συνέδριο που θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι... τους πολεμάνε, «γιατί πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε στα αλήθεια και όχι στα λόγια με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο» και ότι «όλες οι γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει σήμερα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή μας»! Οταν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν συγχαρητήρια από όλες τις «γερασμένες δυνάμεις», τα επιτελεία του εγχώριου κεφαλαίου και των «εταίρων» του, ακριβώς γιατί υλοποιεί στοχοπροσηλωμένα τη «βρώμικη δουλειά» τους...

Κόντρα στην πραγματικότητα της διαρκούς επίθεσης που βιώνει ο λαός, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κάλπικο αφήγημα περί δικαίωσης που έρχεται, υποστηρίζοντας: «Παρά τις δυσκολίες η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία αργά αλλά σταθερά αποκλιμακώνεται. Αλλά το κυριότερο είναι ότι ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε ως μοίρα τη λεηλασία της κοινωνίας. Βγάζουμε την οικονομία από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παρά τις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών». Την ίδια ώρα, βεβαίως, στο «σφαγείο» της δεύτερης «αξιολόγησης» η κυβέρνηση «σπρώχνει» τα Εργασιακά, αποδεικνύοντας εμπράκτως πώς εννοεί τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Μάλιστα, ενόσω οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι όλα θα πάνε καλά, ότι για το χρέος «πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας», κρύβοντας φυσικά ότι η όποια «ρύθμιση» του κρατικού χρέους για την εξοικονόμηση πόρων, με σκοπό τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναμηρυκάσει την αυταπάτη περί αλλαγών στην ΕΕ, επικαλούμενος ως παράδειγμα το «βήμα συμπόρευσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με την πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα». Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του που η διακήρυξή της - μια παράθεση των αξιώσεων των αστικών τάξεων των κρατών που συμμετείχαν - «βρίσκει ευήκοα ώτα πλέον και εντός της ηγεσίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», φέρνοντας ως παράδειγμα την ομιλία Γιούνκερ, που πέρα από την παροχή επιπλέον «ζεστού» χρήματος στα ευρωενωσιακά μονοπώλια αξίωσε και ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Κάλπικη για το λαό η αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Σπρώχνοντας κάτω απ' το χαλί τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ στην κατεύθυνση που ορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ανταγωνισμό του με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την καταλληλότητα στην αστική διαχείριση.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μιλώντας στη ΔΕΘ κατέφυγε σε ένα «όργιο συκοφαντίας, καταστροφολογίας και προσωπικής επίθεσης» και σε «επικίνδυνες ακροβασίες», εξαγγέλλοντας «πράγματα επικίνδυνα και για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία». Εξήγησε ότι αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ για μείωση φόρων και διερωτήθηκε: «Πώς όμως; Επειδή είμαι το παιδί των δανειστών. Επειδή θα είμαι ένα βήμα πιο μπροστά από αυτούς στις παράλογες και αντικοινωνικές σκέψεις και προτάσεις. Κι έτσι θα του επιτρέψουν να μειώσει φόρους 1,9 δισ. συν 1,2 περίπου το ΦΠΑ συν τα 250 που θα επιστρέψει στους φίλους του τους καναλάρχες».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της στήριξης της περιβόητης «υγιούς επιχειρηματικότητας», κατήγγειλε τη ΝΔ ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ «σκοπεύει να περικόψει κι άλλο τον κοινωνικό προϋπολογισμό, να αφαιρέσει από την κοινωνική πλειοψηφία, για να επιστρέψει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οχι στην υγιή επιχειρηματικότητα. Στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες».

Καθήκον πρώτο, η χειραγώγηση

Καταλήγοντας επανήλθε στα περί «δίκαιης ανάπτυξης που θα βασίζεται στην παραγωγή νέου πλούτου, με ταυτόχρονη όμως την προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή», όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακύρωσε ούτε έναν αντεργατικό νόμο αλλά κόβει και ράβει διαρκώς και νέους.

Ακριβώς μπροστά στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε απ' τον κομματικό μηχανισμό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη χειραγώγηση του λαού, λέγοντας: «...Μόνο η Αριστερά μπορεί να απαντήσει πειστικά σε αυτή την πρόκληση. Στο να καταφέρει δηλαδή να εμπλέξει ξανά τον κόσμο στις διαδικασίες της συλλογικής δράσης, κομμάτι της οποίας είναι και η πολιτική στράτευση. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να ριχτούν οι δυνάμεις του κόμματος το επόμενο διάστημα (...) Και πρέπει να δημιουργήσουμε όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής ανθρώπων που μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Εσπευσε δε να προεξοφλήσει ότι τυχόν αντιδράσεις θα προέρχονται από ...προβοκάτορες. «Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός ή των δύο χεριών ορισμένοι προβοκάτορες, γνωστοί, με τις κάμερες δίπλα τους συνεννοημένοι για να πιάσουν ένα ενσταντανέ, για να πιάσουν την εικόνα της διαμαρτυρίας (...) Δεν μπορεί οι αριστεροί και οι αριστερές απέναντι στην προβοκάτσια να κιοτεύουν», είπε.

«Ενιαία και με κοινή στρατηγική η κυβέρνηση»

Η δε παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στοχευμένη στο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του τελευταίου διαστήματος περί διάστασης απόψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του για το χρέος.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στο στρατηγικό αδιέξοδό τους, δεν θα έχουν πλέον κάτι άλλο να κάνουν, παρά να επιχειρούν να κατασκευάζουν υποτιθέμενες αντιθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόσθεσε: «Ενόψει μάλιστα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί (...) Η κυβέρνηση όμως είναι ενιαία και έχει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας».

Συμπλήρωσε πως «ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το χρέος, ουδεμία διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών».

Στη Βιέννη το Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας

Μίνι σύνοδο έχει συγκαλέσει το ερχόμενο Σάββατο ο Αυστριακός καγκελάριος στη Βιέννη για το Προσφυγικό. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, όπως επίσης οι πρωθυπουργοί από Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία.

Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή, στην Μπρατισλάβα δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, ανέφερε σε συνέντευξή του στην αυστριακή ραδιοφωνία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος, στόχος της «μίνι» Συνόδου Κορυφής είναι «η συζήτηση σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν, με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ