Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου

Διαβεβαιώσεις για την τήρηση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος δίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις για την τήρηση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος δίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, τόσο εντός όσο κι εκτός του νέου πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των «εκκρεμοτήτων» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», αλλά και ενόψει του επόμενου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Παράλληλα, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν σε πλευρές που αφορούν τη διεκπεραίωση υποθέσεων του κεφαλαίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δέσμη των νέων μέτρων που θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα απομείνουν ακόμη 1-2 «προαπαιτούμενα», τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθούν «εντός των επόμενων ημερών». Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν νέες διαβεβαιώσεις για την τήρηση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (29/9) και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (10/10).

Ταυτόχρονα, δρομολογούνται παρεμβάσεις εκτός κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για επιλεγμένες «κοστοβόρες» βιομηχανίες, ζήτημα που βρίσκεται στα παζάρια ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΗ και τους εν λόγω επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και το ζήτημα των νέων διοικήσεων που θα τοποθετηθούν στις εγχώριες τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων, στο νέο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν αντιλαϊκές διατάξεις που αφορούν:

-- Το νέο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή τη δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο που θα περάσουν σε αυτό. Σε αυτή τη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το εάν οι σχετικές ρυθμίσεις περιληφθούν τελικά στο εν λόγω νομοσχέδιο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «Εγνατίας Οδού» κ.ά.

-- Την κατάργηση των «εκπτώσεων» για τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου Υγείας των αγροτών και κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.

-- Τη θέσπιση πόρων για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της νέας «ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει αντικείμενο τη συγκέντρωση των αντιλαϊκών φόρων.

-- Τη μεταφορά στην κρατική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων.

Παρεμβάσεις «απλοποίησης» για τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας έδωσε χτες σε «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων», με κεντρικό άξονα τη χρονική σύντμηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, με την ενοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι επιχειρηματίες θα έχουν άμεση πρόσβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ίδρυση επιχείρησης «δεν θα απαιτεί περισσότερο από μία ημέρα», έναντι των 38 ημερών, κατά μέσο όρο, που απαιτούνται σήμερα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, βέβαια, έρχεται να «κουμπώσει» με το νομοσχέδιο για το «νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας», που περιορίζει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την έναρξη δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης στις 3 μέρες σε τρεις βασικούς κλάδους (μεταποίηση τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικά καταλύματα).

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις «απλοποίησης» και σύντμησης στο ελάχιστο δυνατό των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη ρότα που έχουν υποδείξει ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας που έχει σχέση με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ. «Συντμήσεις», βέβαια, που αποβαίνουν σε βάρος της υγείας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και δουλεύουν...

Μάλιστα, πρόκειται για τους πρώτους τομείς, καθώς στη συνέχεια με νέα νομοθετήματα θα προχωρήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξορύξεις, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας, τα «έξυπνα» επιχειρηματικά πάρκα, οι λοιπές τουριστικές δραστηριότητες (μαρίνες, γήπεδα γκολφ) κ.ά. Στόχος είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις», ενώ «εστιάζει στη δημιουργία υψηλής ασφάλειας δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζει σε διαδικτυακή του ανάρτηση ότι «πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος».

Και βέβαια, η συγκυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τη σχεδόν πλήρη απαξίωση των κρατικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων στις «συστημικές τράπεζες», ούτε βέβαια για τη χασούρα που μετράνε κρατικές επιχειρήσεις, φορείς και ασφαλιστικά ταμεία από την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Την ίδια ώρα, τυχόν δημιουργία του όποιου «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο προς αξιοποίηση από το εγχώριο κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ