Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Επαφές και μπίζνες προς ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσόβου

Με τον Κοσσοβάρο υφυπουργό Εξωτερικών, Β. Μουρτεζάι, συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Δ. Μάρδας, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, σε άλλη μια κίνηση προς ντε φάκτο αναγνώριση του υπό ΝΑΤΟική προστασία κρατιδίου του Κοσσόβου.

Επισήμως, οι δυο υφυπουργοί συμφώνησαν να διοργανωθεί συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου του Κοσσόβου με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμπράξεων, με σκοπό την ανάληψη έργων στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση προγράμματος δημοπράτησης έργων υποδομής στο Κόσσοβο.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να επισκεφθούν την Πρίστινα εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Τέλος, ο Κοσσοβάρος υφυπουργός, βασισμένος στην πρόσφατη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Κοσσόβου - ΕΕ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση των ευκαιριών διμερούς συνεργασίας που προκύπτουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Σημειωτέον, η Αθήνα τυπικά δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αλλά έχει υπερψηφίσει το αίτημα του Κοσσόβου για ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), καθώς και σε διεθνείς οικονομικούς και περιφερειακούς οργανισμούς. Παραπέρα, υποστηρίζει, επισήμως, τη «διαδικασία διαλόγου» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που πραγματοποιείται «υπό την αιγίδα της ΕΕ», επιδιώκοντας «ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλου του βαλκανικού χώρου».

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από το εκεί Γραφείο Συνδέσμου και ταυτόχρονα επιδιώκει την «ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Πρίστινα, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής ελληνικής στάσης όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, με το σκεπτικό ότι η οικονομική ευημερία αναμφισβήτητα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποδεχθεί κοσσοβαρικό αίτημα για ίδρυση Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα...

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη σημαντικές επενδύσεις στο Κόσσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. «Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά υφίσταται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών», αναφέρεται αρμοδίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ