Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μέχρι τη δικαίωση

Στην εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου, από τα ναζιστικά στρατεύματα, το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο Σέλι Αμιρών, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, σημειώνοντας πως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα - συνέχισε - 71 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού και 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου, καμία απολύτως κυβέρνηση δεν ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και καμία κυβέρνηση δεν απαίτησε την πλήρη και ολοκληρωμένη ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων.

«Αντίθετα, από το 1974 μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες και σε κοινή δράση με τις αντιστασιακές οργανώσεις, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Δεκάδες παρεμβάσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ημερίδες, επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας» υπογράμμισε. Ακολούθως ενημέρωσε για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό με αποκλειστική ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς η αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, απορρίφθηκε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση την απόφαση αυτή και στηλίτευσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα στο αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Ας τεθούν στην κρίση του λαού, στην ίδια την Ιστορία. Ξέρουν να οργανώνουν φιέστες, να συγκροτούν διακομματικές επιτροπές της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο - μακριά όμως από την ουσία - χωρίς να δεσμεύονται σε μέτρα, συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα», επεσήμανε, εκφράζοντας τη δέσμευση του ΚΚΕ να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την τελική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

«Ο κρητικός λαός και η νεολαία έδωσαν κατά χιλιάδες, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, τη ζωή του ενάντια στο χιτλεροφασισμό, έχει υποστεί στο πετσί του τη φασιστική θηριωδία. Το μήνυμα ενάντια στο φασισμό είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ...», κατέληξε στην ομιλία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ