Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά συναντήσεων στη Νέα Υόρκη

Στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι.

Οι δύο πλευρές έχουν εγκαινιάσει μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ έχουν γίνει συναντήσεις των δύο υπουργών σε Αθήνα και Σκόπια, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό για το όνομα, ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι μπίζνες του κεφαλαίου, ιδιαίτερα πάνω σε τομείς όπως τα δίκτυα Ενέργειας και Μεταφορών. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μέσα και από αυτήν τη διαδικασία να ενισχύσει συνολικότερα τη γεωπολιτική θέση του εγχώριου κεφαλαίου, ως παράγοντα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε μια περιοχή που συνδέεται με εντεινόμενους ανταγωνισμούς με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία. Βέβαια, η υπόθεση του ονόματος έχει άμεση σχέση με το θέμα καλλιέργειας αλυτρωτικών τάσεων από πλευράς του γειτονικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, χτες, σύμφωνα με όσα διαχέονται επισήμως, η συνάντηση «διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα» και οι δύο υπουργοί εστίασαν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τέλος, συζήτησαν για τη δεύτερη τετραμερή συνάντηση, μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβρη, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών.

Είναι κάμποσα τα πεδία...

Κατόπιν, ο Ν. Κοτζιάς είχε συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B'nai B'rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, National Coalition Supporting Eurasian Jewry και American Israel Public Affairs Committee), καθώς τα προωθούμενα κομπρεμί της ελληνικής αστικής τάξης με το Ισραήλ, μαζί με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σχέδια για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αφορούν και το συντονισμό του ελληνοαμερικανικού με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

Και εδώ η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για «συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα», στην οποία «συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, καθώς και ζητήματα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής».

Αργότερα, ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην προσπάθεια των δύο κέντρων να συντονιστούν σε στρατιωτικό πεδίο, ώστε να ελέγξουν το δίαυλο της Μεσογείου και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Για σήμερα Παρασκευή προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπό το τριμερές σχήμα συνεργασίας που επιχειρούν να διευρύνουν κερδοφόρα πεδία για τα κεφάλαια των τριών κρατών, σε τομείς όπως η Ενέργεια, η διαμετακόμιση, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία κ.ά.

Αργότερα, ο Ν. Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη «δεξαμενή σκέψης» «Council on Foreign Relations». Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μ. Νίμιτς.

Τέλος, θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει η Ομοσπονδία των Κυπριακών Οργανώσεων της Αμερικής, στο οποίο θα παραστούν, επίσης, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ