Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία ειρήνης

Από τη χτεσινή τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία
ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ ΝΤΕ ΛΑΣ ΙΝΤΙΑΣ.--

Υπογράφτηκε τελικά και επίσημα τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, στη βόρεια πόλη της Κολομβίας Καρταχένα ντε Ιντιας, η συμφωνία τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Κάτω από το κείμενο της συμφωνίας των 297 σελίδων μπήκαν οι υπογραφές του Προέδρου της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και του επικεφαλής των ανταρτών, Ροντρίγκο Λοντόνιο, ή με το όνομα στο αντάρτικο, Τιμολέον Χιμένες (Τιμοσένκο), που συμβολικά χρησιμοποίησαν στιλό φτιαγμένα από κάλυκες σφαιρών, ενώ όλοι οι 2.500 προσκεκλημένοι φορούσαν λευκά ρούχα και κυριάρχησαν «μηνύματα συμφιλίωσης».

Στην τελετή συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δεκαπέντε ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, επίσης ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εκπρόσωποι της ΕΕ, διπλωμάτες πολλών χωρών, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στα τέσσερα χρόνια που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, εγγυήτριες χώρες ήταν η Κούβα και η Νορβηγία, ενώ συμμετείχαν στη διαδικασία η Βενεζουέλα και η Χιλή, καθώς και απεσταλμένοι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Καθολικής Εκκλησίας. Ολους αυτούς ευχαρίστησαν και οι δύο υπογράφοντες, που υπογράμμισαν ότι η συμφωνία ειρήνης «είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπογραφεί». Η ένοπλη σύγκρουση, διάρκειας 52 χρόνων, αποτέλεσμα της απάντησης του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία της αστικής τάξης, έχει στοιχίσει πάνω από 250.000 νεκρούς (αντάρτες, λαϊκούς αγωνιστές, στρατιώτες, άμαχο πληθυσμό) και περίπου 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο ηγέτης των FARC - EP αναφέρθηκε στην πρόσφατη 10η Συνδιάσκεψη των ανταρτών, που ομόφωνα στήριξε τη συμφωνία της Αβάνας και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος που θα προέλθει από το ιδρυτικό συνέδριο τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι ελπίζουν πως η κυβέρνηση του Σάντος (τον οποίο αναγνώρισε ως «θαρραλέο συνομιλητή») «θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα». Ο Ρ. Λοντόνιο σημείωσε επίσης ότι η ειρήνη σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από τη σιγή των όπλων και αναφέρθηκε στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, που ευχήθηκε να λυθούν, ενώ εκ μέρους της οργάνωσης ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα που προκάλεσε.

Σε συμφιλιωτικό πνεύμα εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της χώρας, Χ. Μ. Σάντος, που υποσχέθηκε ότι τώρα πλέον δεν θα διώκεται όποιος έχει διαφορετική πολιτική άποψη. Ουσιαστικά, ο Σάντος, εκπροσωπώντας το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης της χώρας, εκφράζει τη νέα τακτική της, να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η δράση του κεφαλαίου, χωρίς την ένοπλη αντιπαράθεση. Η συμφωνία των 6 σημείων που υπογράφτηκε περιλαμβάνει τα εξής ζητήματα: Προχώρημα μιας μορφής αγροτικής μεταρρύθμισης, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα, ένταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή ως πολιτικού κόμματος που θα συμμετέχει και στη Βουλή με 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές χωρίς δικαίωμα ψήφου (μέχρι να πάρει μέρος σε εκλογές), εγκατάλειψη των όπλων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 180 μέρες, οι οποίες μετράνε από χτες, οπότε θα φτιαχτούν συμβολικά τρία μνημεία (στην Κολομβία, στον ΟΗΕ και την Κούβα). Επίσης, προβλέπει την αντιμετώπιση και διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα. Η συμφωνία αναμένεται να μπει σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτώβρη, ενώ τμήμα της αστικής τάξης, με επικεφαλής τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, καλεί σε καταψήφισή της.

Φυσικά, η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος, οι διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών και η δεδομένη ταξική ουσία του συστήματος εκμετάλλευσης που παραμένει στη χώρα, κάνουν αναγκαία την αντικαπιταλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού που υποφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ