Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΣ
ΦΩΤΟ

Αύριο, 3 Οκτώβρη 2016, συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 103 ετών, η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ (το γένος Ακριτίδη) από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς.

Στη μνήμη των γονιών του, Βικτωρίας και Δαμιανού Δαμιανίδη, ο γιος τους Φώτιος Δαμιανίδης και η οικογένειά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου.

***

Φωτό

«Eφυγε» από τη ζωή στις 14 Σεπτέμβρη ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ, σε ηλικία 93 χρόνων.

Ο μπαρμπα - Γιάννης, όπως τον έλεγαν όλοι οι σύντροφοι και φίλοι του στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε το 1923 στον Αγκώνα της Κεφαλονιάς. Γιος της Τασίας και του Παναγή Παναγιωτάτου, που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα. Μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια και αναγκάστηκε σε νεαρή ηλικία να μετακομίσει στην Αθήνα για να βοηθήσει την οικογένειά του και τα ανήλικα αδέρφια του.

Αναγκάστηκε να γίνει μικροπωλητής και κατά την περίοδο της Κατοχής έκανε παράλληλα το σύνδεσμο στην αντίσταση κατά των Γερμανών και των ντόπιων δοσίλογων. Υπέστη διώξεις επιβιώνοντας όμως τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1963.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα ως μέλος του American Committee For Democracy And Freedom In Greece και μετά τη δικτατορία έδρασε μέσα από άλλες προοδευτικές οργανώσεις της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ. Συμμετείχε αδιάλειπτα, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, στη δράση της Λέσχης Φίλων ΚΚΕ Ν. Υόρκης. Η προσφορά του ήταν μεγάλη βοηθώντας τον αγώνα με κάθε τρόπο, με λόγο και έργο, μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Αντώνης Κακαράς
Αντώνης Κακαράς
Στάθηκε όρθιος και αλύγιστος μέχρι τα βαθιά γεράματα για έναν δικαιότερο κόσμο και μια κοινωνία σοσιαλιστική, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος στη χώρα του, αποδεσμευμένος από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Για την προσφορά του μπαρμπα - Γιάννη στο Κόμμα και το ταξικό κίνημα οι σύντροφοι και συναγωνιστές του στη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ Νέας Υόρκης, τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουν 2.000 δολάρια ΗΠΑ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αγάπησε, στήριξε και υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.

***

ΦΩΤΟ

Στον σύντροφό μου, στον πατέρα και παππού μας ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΣΑΠΗ, που «έφυγε» τόσο ξαφνικά από τη ζωή, στις 29/8/2016, και γέμισε το σπιτικό μας με πολύ μεγάλη θλίψη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης, το ποσό των 200 ευρώ στη μνήμη του.

Η γυναίκα του Θεοδώρα Αγάντα, η κόρη του Κατερίνα, ο γιος του Τάσος, ο γαμπρός του Τριαντάφυλλος και ο εγγονός του

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας, του πατέρα μας ΚΕΛΕΠΟΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 2/10/2013, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, και της μητέρας μας ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΑ, που «έφυγε» στις 19/12/2010, αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού και της Εθνικής Αντίστασης, πολιτικών προσφύγων στη Σοβιετική Ενωση (Τασκένδη), προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι).

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΕΛΕΠΟΥΡΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΕΛΕΠΟΥΡΑ
Τα παιδιά τους Βασιλική και Σπύρος, τα εγγόνια τους Αθηνά, Σταύρος και Γιώργος, τα δισέγγονα Ιφιγένεια, Χρήστος και Σπύρος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΩΝΑ, από τον Εβρο, μέλους της ΚΕ εν ζωή και για πολλά χρόνια Γραμματέα της Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο σύντροφος Νίκος Χρυσάφης από τα Λιμενάρια Θάσου προσφέρει το ποσό των 20 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Λιμεναρίων Θάσου.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος Νικήτας Χονδρούδης προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μίκρας της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του συναγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ, απόστρατου αξιωματικού του Ναυτικού. Με το παράδειγμά του και τη στάση ζωής του απέδειξε ότι ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, ακόμα και στρατιωτικοί τάσσονται στο πλευρό του λαϊκού κινήματος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΟΥΚΙΔΗ ΚΩΣΤΑ, η κόρη του Αγγέλα και οι αδελφές του Δέσποινα και Κωνσταντίνα προσφέρουν στο ΚΚΕ, το οποίο τόσο αγαπούσε, το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας.

***

Στις 10 Σεπτέμβρη 2016 «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ (Βαρόνος) από το Καραβόσταμο Ικαρίας. Πέρασε από την περιπέτεια της Μέσης Ανατολής και παρέμεινε αταλάντευτος κομμουνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΘΕΟΔΟΣΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ, επίσης Μεσανατολιτών, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Καραβοστάμου.

ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
Χατζηνάκη Ευαγγελία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΥΖΑ και της μητέρας μου ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΟΥΖΑ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αρτέμιδας - Σπάτων.

Μουζάς Αθανάσιος

***

Στη μνήμη του αγαπητού μας συντρόφου ΣΤΕΦΑΝΗ ΠΛΥΣΤΑΚΑ, τα παιδιά Αγγελική - Γιώργος και η εγγονή Νικολέτα του Νίκου Βατούγιου, που ο Στεφανής μαζί με τον «Κοτσοράδη» μετέφεραν μια νύχτα στο γιατρό σώζοντάς του τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Παντού και πάντα θα ανταποκρίνομαι στις ανάγκες του Κόμματος, που στήριξε μέχρι το τέλος της ζωής της η συντρόφισσά μου τόσο στη ζωή όσο και στους αγώνες, ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ. Τι κι αν «έφυγε», τόσο η μνήμη της όσο τα ιδανικά και τα οράματά της για έναν κόσμο δικαιότερο, η στάση ζωής της και η ανιδιοτέλειά της θα αποτελούν πυξίδα για όλους εμάς που μείναμε πίσω και συνεχίζουμε να παλεύουμε και προπάντων για τις νέες γενιές.

Ετσι και εγώ, από το δικό μου μετερίζι, προσφέρω στο κόμμα μας το ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, ως οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των ταξικών αγώνων, ως άξιος συνεχιστής της Ζωής μου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ, που «έφυγε» την Κυριακή 18/9/2016, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, που με τόσο πάθος αγάπησε.

Μ. Κ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΞΑΝΘΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ, καθώς και του ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΚΟΥ που «έφυγε» πρόσφατα, προσφέρω για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 50 ευρώ και άλλα 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μαίρη Κούτσουτου

***

ΦΩΤΟ

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή η συναγωνίστρια ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ. Ηταν μέλος της Οργάνωσης Κυψέλης του ΚΚΕ, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Μαρκόπουλου και ήταν υποψήφια στο υπόλοιπο Αττικής στις δημοτικές εκλογές. Συμμετείχε στο κίνημα των συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 50 ευρώ.

ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κατερίνα Σαραντάκου

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή, πρόωρα, στις 9/9/2016, μετά από πολύμηνη μάχη με το θάνατο η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (Ντίνα) ΖΩΗ - ΤΙΛΑ. Από τα νεανικά της χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ, ως συνέχεια των αγωνιστών της οικογένειάς της στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ηταν μια λαϊκή αγωνίστρια ενταγμένη στο ταξικό κίνημα και συμμετείχε ενεργά ως αγρότισσα στους αγροτικούς και εργατικούς αγώνες με την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα. Διακρινόταν ως άνθρωπος για τη σεμνότητα, το ήθος και την αγωνιστικότητά της. Ηταν αδιάλειπτα στο πλευρό του ΚΚΕ δίνοντας το «παρών» στους αγώνες του Κόμματος.

Η ΚΟΒ Λούρου - Ωρωπού στη μνήμη της προσφέρει 170 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΕΚΟΥΤΗΣ γεννήθηκε το 1912 στα Σουδενά. Από οικογένεια κτηνοτρόφων και γεωργών συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ενάντια στους φασίστες εισβολείς. Με την επιστροφή του αναλαμβάνει τη στήριξη της οικογένειάς του προκειμένου να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Παράλληλα, συμμετέχει στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, λειτουργώντας ως σύνδεσμος για τον εφοδιασμό των ανταρτών και συμμετέχοντας στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Τον Ιούνη του 1943 δολοφονείται από Ιταλούς μαυροσκούφηδες ο αδελφός του Πάνος, σε ηλικία 19 ετών. Την ίδια μέρα, ο Περικλής διασώζει τον καπετάν Παπανικολή (Θόδωρο Κουτσούμπα από την Κλειτορία) που τον κουβαλάει τραυματισμένο στην πλάτη του κι έτσι του δίνει τη δυνατότητα να διαφύγει από τους φασίστες κατακτητές.

Για την αντιστασιακή του δράση διώκεται, όπως και όλη η οικογένειά του. Εξορίζεται στην Ικαρία μαζί με άλλους αντιστασιακούς αγωνιστές Σουδενιώτες. Με την επιστροφή του συμμετέχει στην ένοπλη ταξική πάλη που δίνει ο λαός μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στη μάχη των Καλαβρύτων στις 10 και 11 Απρίλη 1948 συμμετέχει ως οδηγός ενός τμήματος του Αρχηγείου Αχαΐας - Ηλείας.

ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ ΞΑΝΘΗ
ΚΟΥΤΣΟΥΤΟΥ ΞΑΝΘΗ
Παρέμεινε πιστός στην υπόθεση της νίκης της εργατικής τάξης και του λαού, πιστός στο Κομμουνιστικό Κόμμα έως το τέλος της ζωής του. Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 130 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Καλαβρύτων.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ στη Γεωπονική Σχολή. Διώχθηκε μετά τη Βάρκιζα. Ο αδερφός του εκτελέστηκε στη Μάντρα Αττικής (Αγία Σωτήρα). Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρέδωσε πριν από μερικά χρόνια κειμήλια της Ιστορίας του Κόμματος για το Ιστορικό του Αρχείο.

Στη μνήμη του η ανιψιά του Μαρία Ζαχαρίου προσφέρει 70 ευρώ στο ΚΚΕ.


Δημήτρης Κρεωνάς
Δημήτρης Κρεωνάς

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΑΣ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΚΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΩΗ - ΤΙΛΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΖΩΗ - ΤΙΛΑ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΕΚΟΥΤΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΕΚΟΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2020-12-31 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-11-13 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-04-29 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-02-16 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-12-11 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2005-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ