Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΟΠΕΚ
Καταρχήν συμφωνία για «μείωση» της πετρελαϊκής παραγωγής

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν χτες ορισμένα πετρελαϊκά μονοπώλια και επενδυτές την κατ' αρχήν απόφαση χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσουν το επόμενο διάστημα την ημερήσια παραγωγή κατά 700 με 800 χιλιάδες βαρέλια, με ανισοβαρή επιμερισμό ώστε να προστατευτούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις χωρών, όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Νιγηρία. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, τότε η παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τις χώρες του ΟΠΕΚ θα περιοριστεί στα 33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μένει ωστόσο να εξακριβωθεί αν θα συμμορφωθούν με έναν τέτοιο όρο και χώρες - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία...

Ωστόσο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας αναμένεται να καθοριστούν ανάλογα με όσα νεώτερα αποφασίσουν επί του θέματος στην υπουργική σύνοδο του οργανισμού, στις 30 Νοέμβρη στη Βιέννη.

Η τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 7-10 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι επιφυλακτική για την εφαρμογή των προτεινόμενων ορίων, και η εταιρεία αναλύσεων S&P Global Platts εκτίμησε ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Αλγέρι, τότε η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου θα ανέβει κατά περίπου 12 δολάρια εντός του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ