Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Την επόμενη Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Τα πρώτα βήματα. Οι πρώτες μάχες. Το ΚΚΕ στον Πειραιά 1918 - 1936».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9/10, στις 11.00 π.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Παλιό Αμφιθέατρο - Καραολή & Δημητρίου και Δεληγιώργη).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση ντοκουμέντων της περιόδου, προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Για την εκδήλωση, που εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα ενόψει των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά.

***

-- Πού αποσκοπεί αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ στον Πειραιά;

-- Τόσο η προετοιμασία της όσο και η ίδια η διεξαγωγή της εκδήλωσης θέλουμε να εμπνεύσει και να μαχητικοποιήσει νέες δυνάμεις, να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ ενόψει της επετείου των 100 χρόνων του το 2018. Γιατί εμείς μελετάμε την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος για να αντλήσουμε συμπεράσματα, να βγάλουμε διδάγματα απαραίτητα για να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντα του αγώνα. Για να γίνουμε πιο ικανοί σήμερα, που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας βασανίζονται από την πολιτική του κεφαλαίου, για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας μπροστά, αφού το καπιταλιστικό σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του. Αλλωστε, όλη η Ιστορία, όπως και η σύγχρονη, είναι πορεία πάλης, αγώνων και σύγκρουσης αντίθετων ταξικών συμφερόντων.

Λίγες μέρες μετά το επιτυχημένο 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, απ' όπου πέρασαν χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, αποτελεί συνέχεια στη μαζική πολιτική δουλειά του Κόμματος. Θέλουμε να αποτελέσει γεγονός για τον πειραιώτικο λαό. Να συζητήσουμε με περισσότερους εργάτες και εργάτριες, ανέργους, ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων και νέους, ότι υπάρχει διέξοδος προς όφελός τους, με τη δύναμη του δίκιου της οργάνωσης και της συμμαχίας. Αυτή βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προβάλει το ΚΚΕ, το σοσιαλιστικό.

Από τα «γεννοφάσκια» του, το ΚΚΕ έφτιαξε δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη


-- Γιατί επιλέχθηκε να αφιερωθεί η εκδήλωση στη συγκεκριμένη περίοδο;

-- Η ιστορία του Πειραιά, όπως και άλλων εργατουπόλεων, μας δείχνει με γλαφυρό τρόπο την ίδια την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η συνεχής συγκέντρωση εργαζομένων δεν αργεί να φέρει και την οργάνωσή τους, αρχικά σε συνδέσμους και ταμεία αλληλοβοήθειας και αργότερα στα πρώτα συνδικάτα. Η εργατική τάξη οργανώνεται και εμφανίζονται οι πρώτες ταξικές μάχες. Δίπλα στη συνδικαλιστική οικονομική πάλη εμφανίζονται και οι πρώτοι σοσιαλιστικοί όμιλοι, ενώ τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Η ίδια η ίδρυση του Κόμματος, λοιπόν, αποτέλεσε αναγκαιότητα της εποχής, είναι το ώριμο τέκνο της εξέλιξης της ταξικής πάλης και της συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης. Την περίοδο για την οποία συζητάμε, το Κόμμα ανδρώνεται και έχει να αναμετρηθεί από τη γέννησή του ακόμα με σύνθετα ζητήματα.

Ενα πολύτιμο συμπέρασμα είναι ότι από τα «γεννοφάσκια» του, το ΚΚΕ φτιάχνει δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και προκαλεί το μένος των αστών και της εξουσίας τους. Η περίοδος 1918-1936 είναι περίοδος που το Κομμουνιστικό Κόμμα διαμορφώνεται, ανδρώνεται. Με τους κόπους και το αίμα των στελεχών και των μελών του, απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες και κρίσιμα ζητήματα που είχε να χειριστεί, δημιούργησε βαθιές ρίζες μέσα στην εργατική τάξη και το λαό. Το ΚΚΕ είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού. Επιβεβαιώνεται και από αυτή την περίοδο ότι η ισχυροποίησή του είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

Οι πρόσφυγες, η καπιταλιστική κρίση και άλλα σημαντικά κεφάλαια της εποχής

Διακινητής του «Ριζοσπάστη» στην Κοκκινιά του Πειραιά γράφει για τα βασανιστήρια που πέρασε στο αστυνομικό τμήμα. «ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ
Διακινητής του «Ριζοσπάστη» στην Κοκκινιά του Πειραιά γράφει για τα βασανιστήρια που πέρασε στο αστυνομικό τμήμα. «ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ "ΡΙΖΟ". ΝΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ» αναφέρει.
-- Η περίοδος για την οποία συζητάμε είναι θυελλώδης. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος, προσφυγιά, καπιταλιστική κρίση... Υπάρχουν αναλογίες με το σήμερα;

-- Μιλάμε για συγκλονιστικά χρόνια. Το Κόμμα λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του πήγε κόντρα στο ρεύμα του μεγαλοϊδεατισμού και μάλιστα με σοβαρό κόστος, όμως δικαιώθηκε.

Οι φωτογραφίες των χιλιάδων προσφύγων που μέχρι πριν λίγο καιρό έμεναν στο λιμάνι του Πειραιά, είναι πιστά αντίγραφα των προσφυγικών καταυλισμών του 1922, που στήθηκαν και τότε πέριξ του λιμανιού. Από τα ντοκουμέντα που συλλέξαμε ενόψει της εκδήλωσης, διαπιστώσαμε το ρατσισμό που δοκίμασαν και τότε οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, ρατσισμός που τον ενίσχυε η φτώχεια, το γεγονός ότι οι πρόσφυγες αποτελούσαν φθηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό. Καταγράφεται και μάλιστα διδάσκει η επίμονη δουλειά του Κόμματος σε αυτούς τους ανθρώπους, η οποία είχε αργά και βασανιστικά αποτελέσματα. Αρχισε να αποδίδει καρπούς στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Σχετικές μαρτυρίες θα περιλαμβάνονται στην έκθεση που ετοιμάζεται για την εκδήλωση.

Μεγάλο κεφάλαιο της εποχής είναι η καπιταλιστική κρίση του 1929 - '33. Μελετώντας αυτά τα χρόνια, διαπιστώνουμε υποχώρηση του εργατικού κινήματος. Αλλά αυτή αποδεικνύεται προσωρινή, αφού μετά το 1932 έχουμε νέα άνοδο των αγώνων, κάτι που αποτυπώνεται στον Πειραιά με το πλήθος των βιομηχανιών, αλλά και της εμπορικής - μεταφορικής δραστηριότητας γύρω από το λιμάνι.

Επίσης, στη μελέτη της περιόδου αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η σύγκρουση των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα, από την αρχή της εμφάνισής του.

-- Ξεχωρίζει κάποιο στοιχείο της κομματικής δράσης των χρόνων εκείνων;

-- Σίγουρα είναι πολλά αυτά τα στοιχεία, καθώς μιλάμε για περιόδους παρανομίας, με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο» κ.λπ.

Συγκέντρωση απεργών στον Πειραιά, τη δεκαετία του 1920
Συγκέντρωση απεργών στον Πειραιά, τη δεκαετία του 1920
Ομως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη». Παίζει πραγματικά το ρόλο του οργανωτή της κομματικής παρέμβασης και της μαζικής δράσης. Είναι θεαματική η διακίνηση χιλιάδων φύλλων σε εργάτες, τα στοιχεία της άμιλλας ανάμεσα στις Οργανώσεις, ακόμα και για την αξιοποίηση εργατικών ανταποκριτών από εργοστάσια. Εχουμε ξεχωρίσει και θα παρουσιάσουμε πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα από την εφημερίδα του Κόμματος που δείχνουν αυτές τις πλευρές της δράσης του.

Ενα άλλο στοιχείο από τη μελέτη της Ιστορίας αυτής της περιόδου δείχνει ότι οι κομμουνιστές ήταν πάντα στο μάτι του κυκλώνα, ανεξάρτητα από την επιρροή τους στις εργατικές - λαϊκές μάζες και ανεξάρτητα από τη μορφή του πολιτεύματος.

Πολύμηνη αρχειακή έρευνα και μεγάλη πολιτική εξόρμηση

-- Τι μέτρα παίρνει η Οργάνωση για την επιτυχία της εκδήλωσης και τι θα περιλαμβάνει αυτή;

-- Εκτός από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ετοιμάζεται έκθεση ντοκουμέντων, βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Για τη συλλογή των στοιχείων που θα παρουσιάσουμε, η Οργάνωση δουλεύει πολλούς μήνες τώρα. Εγινε κοπιαστική αρχειακή έρευνα, ψάχνοντας ουσιαστικά για τη σύγχρονη ιστορία της ίδιας της πόλης μας.

Πολλά από τα στοιχεία που συλλέξαμε, περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση λευκώματος που θα παρουσιάσουμε στην εκδήλωση.

Για την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, έχουμε συντάξει σχετικό κείμενο το οποίο βοηθάει στη γνώση των γεγονότων της περιόδου, της δράσης του Κόμματος, αλλά και σύγχρονα πολύτιμα διδάγματα. Το κείμενο αυτό έχει φτάσει σε μέλη και οπαδούς του Κόμματος, εξοπλίζοντάς τους για να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Πραγματοποιούμε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλους τους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές του Πειραιά. Στοχεύουμε αυτή μας η πρωτοβουλία να αγγίξει ιδιαίτερα εργαζόμενους από κλάδους που στην περίοδο που εξετάζουμε είχαν ιδιαίτερη δράση, όπως οι ναυτεργάτες, οι σιδηροδρομικοί, στον ηλεκτρισμό, στο μέταλλο κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ