Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Χαμηλή συμμετοχή στο ξενοφοβικό αποπροσανατολιστικό δημοψήφισμα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Με αποχή που προσέγγισε το 60% πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ουγγαρία το δημοψήφισμα που διοργάνωσε η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, με το ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορεί να ορίζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Τελικά, η πλειοψηφία αυτών που προσήλθαν στις κάλπες με 98,2% απάντησε «Οχι» στο έτσι και αλλιώς παραπλανητικό ερώτημα που ετίθετο, ωστόσο, με βάση το σύνταγμα που προβλέπει η συμμετοχή να είναι στο 50% για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα, είναι πιθανό να ακυρωθεί. Βεβαίως, το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που οι εθνικιστικές δυνάμεις προώθησαν κάνει ευρύτερη ζημιά στις λαϊκές συνειδήσεις. Η όποια αντιπαράθεση της ουγγρικής κυβέρνησης στην ΕΕ όπως και της λεγόμενης Ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) αφορά την κατοχύρωση της θέσης του κεφαλαίου κάθε χώρας, που, μέσω των πολιτικών του εκπροσώπων, συναποφασίζουν στην ΕΕ την ίδια αντεργατική πολιτική. Απλά διεκδικούν μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες αρμοδιότητες στα εθνικά Κοινοβούλια, για να προωθούνται τα συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστών και να γίνεται πιο αποτελεσματικά η εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εγχείρημα του δημοψηφίσματος στην ΕΕ, αλλά τη μικρή συμμετοχή σε αυτό, ο πρωθυπουργός Ορμπάν δηλώνει ότι καταγράφει τη θέληση του λαού και θα πρέπει να γίνει σεβαστό και πρότεινε να γίνει μια «αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αντανακλαστεί η λαϊκή βούληση. Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διά μέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων, που αποφασίστηκε τον περασμένο χρόνο για ανακατανομή 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς χώρες της ΕΕ, δηλαδή έτσι και αλλιώς κάτι πολύ πίσω από τις ανάγκες των καραβανιών των εκατομμυρίων ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην οποία συμβάλλουν όλες οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους. Πάντως, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη μετεγκατάσταση μόλις σχεδόν 3.000 προσφύγων που της αναλογούν. Ο ηγέτης του φασιστικού ακόμα πιο ακραίου κόμματος Jobbik, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε την παραίτηση του Ορμπάν.

Πάντως, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα «Welt» είπε ότι ο Ορμπάν «περιφρονεί βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέτει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία συμμετείχε η Ουγγαρία» και έθεσε θέμα «ανάκλησης της χρηματοδότησης από την ΕΕ» σε χώρες που «θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά οι ίδιες δεν είναι αλληλέγγυες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός σχετικά με τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία (2022-12-14 00:00:00.0)
Ευρύτερη αντιπαράθεση με αφορμή πανεπιστήμιο του Σόρος (2017-04-11 00:00:00.0)
Απορρίφτηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες (2016-11-09 00:00:00.0)
Απορρίφτηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες (2016-11-09 00:00:00.0)
Η φαγωμάρα για το Προσφυγικό καλά κρατεί (2016-02-17 00:00:00.0)
Η Ελλάδα υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ (2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ