Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ
Τιμά τη γενιά της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Εκδήλωση για το λαϊκοδημοκρατικό αγώνα στην Αγιάσο της Λέσβου διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Κάμπινγκ της ΚΝΕ στο νησί

Συνεχίζονται καθημερινά οι πλούσιες δραστηριότητες στο κάμπινγκ της ΚΝΕ. Ξεχωριστή στιγμή της παραμονής στη Μυτιλήνη ήταν η εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στην Αγιάσο την Τετάρτη το βράδυ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη διήγηση μιας μάχης από το Γιώργο Σκούφο, στο ίδιο σημείο που έγινε η μάχη, λίγο κάτω από το χωριό της Αγιάσου. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία. Οι κόκκινες σημαίες ξεχύθηκαν στα όμορφα στενά της Αγιάσου. Τα συνθήματα αντηχούσαν, ενώ ο κόσμος ανταποκρινόταν εγκάρδια χαιρετώντας, φωνάζοντας, χειροκροτώντας. Λίγο αργότερα μετά από μια βόλτα στα παραδοσιακά δρομάκια ξεκίνησε η εκδήλωση.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Γιώργος Καλύβας δίνοντας το στίγμα ότι η νέα γένια προχωρώντας και ακολουθώντας τα βήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια καλύτερη κοινωνία για το σοσιαλισμό. Ακολούθησε αναφορά στην ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου και της Αγιάσου ιδιαίτερα: «Η Μυτιλήνη ήταν το μόνο νησί του Αιγαίου που κρατήθηκε ολότελα ΕΑΜικό. Τα Χριστούγεννα του 1944 σύσσωμος ο λεσβιακός λαός κατέβηκε στα μπλόκα της Μυτιλήνης και απέτρεψε την απόβαση των "μαύρων" του Turnpull. Η νέα κατοχή ματαιώθηκε. Η Αγιάσος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων καθόλη την περίοδο της ΕΑΜοκρατίας».

Ωστόσο η πιο συγκινητική στιγμή, που μικροί και μεγάλοι βούρκωσαν από συγκίνηση, ήταν όταν ανακοινώθηκαν ένα - ένα τα ονόματα των 34 νεκρών από την Αγιάσο. Ταυτόχρονα αντήχησε το «παρών», δίνοντας το νόημα πως όλοι ζουν γι' αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους. Στο άκουσμα του «επέσατε θύματα» τα χέρια υψώθηκαν σε γροθιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης η ΚΟ Αγιάσου πρόσφερε στην οργάνωση της ΚΝΕ ένα πήλινο παραδοσιακό πιάτο, καθώς και ένα μαρτυρολόγιο των νεκρών της Αγιάσου στον κάθε Κνίτη ξεχωριστά για να μάθουμε και να θυμόμαστε τους ηρωικούς αγώνες του νησιού.

Οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ

Στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στη Ζαχάρω Ηλείας και στα Επισκοπιανά Κέρκυρας ταξιδεύει σήμερα το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή η εκδήλωση στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και θα ασχοληθεί με την «παγκοσμιοποίηση». Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στη Ζαχάρω Ηλείας, θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, με θέμα: «Η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας». Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην Κέρκυρα, στο χωριό Επισκοπιανά, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην «Παιδεία».

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και το κεντρικό Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη, στις 9 το βράδυ, στα Τσαμάκια, κάτω από το Κάστρο της Μυτιλήνης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα προβλήματα που βιώνει σήμερα η νεολαία, αλλά και το πώς θα συμβάλλει αυτή, ώστε να αναπτυχθούν αντιστάσεις για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που τσαλαπατά τα όνειρα και τα δικαιώματά της. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θέμις Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Κάλυμνο η εκδήλωση έχει οριστεί για το Σάββατο 11 Αυγούστου. Την ίδια μέρα εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και στη Λάρυμνα.

Επίσης, την ίδια μέρα ξεκινά και το κεντρικό διήμερο του Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο. Ετσι, το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 του Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού στις 9 μ.μ., με θέμα «Καταδίκη των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια». Τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί να γίνουν στα Καμένα Βούρλα και στη Στυλίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (2013-08-03 00:00:00.0)
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (2013-08-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ (2013-05-09 00:00:00.0)
Απλώνει η κόκκινη γιορτή της νιότης (2001-08-09 00:00:00.0)
Αναχώρησαν χτες οι πρώτοι κατασκηνωτές (2001-08-04 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι ξεχωριστές νεανικές διακοπές (2001-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ