Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Για τον αγωγό IGB και τον επικίνδυνο στόχο του «ενεργειακού κόμβου»

Από παλιότερη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπό το βλέμμα του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά...

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπό το βλέμμα του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά...
Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πορεία της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, ενώ αμέσως μετά ο Π. Σκουρλέτης και η Βουλγάρα ομόλογός του, Τεμενούζκα Πέτκοβα, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την εταιρεία διαχείρισης του έργου, έχει ήδη υποβληθεί ένας σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να καταστεί το έργο οικονομικά βιώσιμο και κερδοφόρο για το κεφάλαιο, τόσο σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, όσο και σε ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Οπως όλα δείχνουν, το έργο, που έχει την έγκριση της ΕΕ, αλλά και την ενεργό υποστήριξη των ΗΠΑ, βαδίζει προς τη φάση της υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Εχει σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασύνδεσή του και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλά και με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα βασικά κομμάτια του παζλ, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει το στρατηγικό στόχο της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους διαύλους μεταφοράς της Ενέργειας.

Με αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ

Στο μεταξύ, χτες ο Π. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με επικεφαλής τον Ιωάννη Καλτσά, προϊστάμενο του τμήματος χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΕπ εξέφρασε το ενδιαφέρον της για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ενώ η αρχική στόχευση αναμένεται να είναι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου που ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα. Επισημάνθηκε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «είναι σε θέση να συμβάλει σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, στη διαμόρφωση της καλύτερης προσέγγισης για την χρηματοδοτική υποστήριξη αυτής της σημαντικής προσπάθειας».

Χτες, τέλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το νέο υπερταμείο που συνέστησε η κυβέρνηση ως «διοικητική ομπρέλα», που στόχο έχει την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», σημειώνοντας ότι η μεταφορά της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ στο ταμείο δεν σημαίνει πως θα ιδιωτικοποιηθούν... Ανεξάρτητα, βέβαια, από το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης και το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής που επιλέγεται κάθε φορά, η «αξιοποίηση» για την οποία μιλά συνεπάγεται την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω επιχειρήσεων, με αύξηση τιμολογίων, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτές κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ