Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρούν εντατικά οι συνομιλίες

Νέα συνάντηση είχαν χτες Αναστασιάδης - Ακιντζί

Σε νέα φάση εντατικών ρυθμών μπήκαν οι συνομιλίες (φωτ. από συνάντηση τον περασμένο μήνα)

Copyright 2016 The Associated

Σε νέα φάση εντατικών ρυθμών μπήκαν οι συνομιλίες (φωτ. από συνάντηση τον περασμένο μήνα)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με ρυθμούς πιο γρήγορους από κάθε άλλη περίοδο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ηταν η τρίτη σε μια βδομάδα ενώ απομένουν άλλες 5 - 6 μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η συχνότητα των επαφών είναι ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» να υπάρξουν εξελίξεις. Αλλωστε, σταθερά πλέον και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικές «συγκλίσεις» και στόχος είναι αυτές να αυξηθούν.

Ωστόσο, από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων, το εντεινόμενο παζάρι εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, δεδομένου ότι συνδέεται και με την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων, αλληλεπιδρά με γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ ως προς το περιεχόμενό του όλα δείχνουν ότι οδηγεί σε μια «αναμορφωμένη» εκδοχή του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν». Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε προχτές ο Ν. Αναστασιάδης πως «σίγουρα η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός, οδυνηρός, μπορεί να πει κανείς, συμβιβασμός».

Στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκαν «θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών, αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων». Οπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, «στα πλείστα όσα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν εκκρεμότητες για τρία ή τέσσερα θέματα, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, όπως και στα θέματα των κρατικών ευθυνών του κεντρικού κράτους, προκειμένου να υπάρχει μια επαρκής εποπτεία υλοποίησης των υποχρεώσεών μας ως κράτος. Θα πρέπει να πω ότι κατατέθηκαν κάποιες απόψεις, κάποιες σκέψεις, κάποιοι προβληματισμοί που επιτρέπουν, πιστεύω, μέσα από την περαιτέρω διαβούλευση που ανατέθηκε στους διαπραγματευτές να μας οδηγήσουν τελικά σε συγκλίσεις». Ο ίδιος εξήγησε ότι μες στο μήνα θα συζητηθεί και το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, που χαρακτήρισε «αγκάθι».

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ενδιάμεσης λύσης. Εκείνο που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό θα είναι ολοκληρωμένη πρόταση (...) με τη συμφωνία η οποία θα αποτυπώνει τις συγκλίσεις, αλλά επίσης και με τα όσα θα αποτελούν παραρτήματα».

Συνάντηση Φωκαΐδη - Λε Ντριάν

Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συνεχίζονται και μια σειρά επαφών, που αναδεικνύουν τις προσδοκίες πολλών ιμπεριαλιστικών επιτελείων για το «ρόλο» που η Κύπρος μπορεί να παίξει σχετικά με την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής.

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Μεταξύ άλλων, ο Φωκαΐδης τόνισε από την πλευρά του πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δύο χωρών «στους τομείς της αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, όπου η Κύπρος προσφέρει κάθε δυνατή αρωγή και υποστήριξε τα γαλλικά αιτήματα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Κύπρος χαιρέτισε επίσης την πρόταση της Γαλλίας για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη».

Από τη δική του πλευρά, ο Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη διμερή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των απειλών που υπάρχουν στην περιοχή και εκτιμά ιδιαίτερα την πολύπλευρη συνεισφορά της Κύπρου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία είναι μία από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχει ειδικές «διευκολύνσεις» για να χρησιμοποιούν πολεμικά της αεροσκάφη π.χ. το αεροδρόμιο της Πάφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ