Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Κυβερνητικό «σκονάκι» εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού

«Ασφαλώς, η ανησυχία για την κατοικία είναι παραπάνω από ευεξήγητη - είναι από τις πιο τραυματικές εμπειρίες να χάνεις το σπίτι σου και να βρίσκεσαι στον δρόμο, όπως έχουμε δει να γίνεται στην Ισπανία».

Αυτό αναφέρουν «κυβερνητικοί κύκλοι» σε σημείωμα - «σκονάκι» που δημοσιοποιήθηκε χτες, με αφορμή υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη και πρώτης κατοικίας, για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «κυβερνητικοί κύκλοι» βαφτίζουν το κρέας ψάρι... Επιχειρούν να καθησυχάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά μιλώντας για... «προστασία της πρώτης κατοικίας σε πολύ μεγάλο βαθμό» και την ίδια στιγμή καλούν τους χρεωμένους δανειολήπτες να «είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες», κάτι που σημαίνει να «κόβουν το λαιμό» τους προκειμένου να αποπληρώνουν τις μέγιστες δυνατές δόσεις, όπως αυτές θα ορίζονται με βάση το εισόδημά τους και τον νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών...

«Οσοι αγωνιούν ειλικρινά, δεν παρασύρονται από τις κραυγές ούτε πείθονται από μια ισοπεδωτική λογική που λέει "κανένας πλειστηριασμός": Ξέρουν να κάνουν τις αναγκαίες διακρίσεις, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρώτη κατοικία, καταλαβαίνουν ότι με Σαμαρά ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κυβερνητικό σημείωμα, στη γνωστή «λογική» που βάζει το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη!

Επιχειρώντας να καλλιεργήσει εφησυχασμό στο λαό, το κυβερνητικό «σημείωμα» αναφέρει: «Τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και την άτυπη δέσμευσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας, προκειμένου να αποφύγουν εμπλοκή σε αβέβαιες και μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις».

Βέβαια, το εν λόγω ζήτημα δε σχετίζεται με τις νομικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι τραπεζίτες, αλλά με τη διαχείριση των «επισφαλειών», καθώς το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, σε μια εξέλιξη που θα λειτουργούσε σε βάρος των τραπεζών. Οπως παραδέχονται οι «κυβερνητικοί κύκλοι», «με βάση τα Δελτία Πλειστηριασμών που διατίθενται, μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και πρόκειται για ακίνητα μεγάλης αξίας». Αυτό, βέβαια, αφορά στη διαχείριση που έχουν επιλέξει, σε αυτήν τη φάση, οι τράπεζες, και όχι στη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας που έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η επιλογή, άλλωστε, των τραπεζών να μην προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς στην παρούσα φάση, δε σημαίνει ότι δεν εντείνουν τους εκβιασμούς απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να τα αναγκάσουν να καταβάλλουν όσα περισσότερα μπορούν, ενώ την ίδια ώρα έχουν θεσμοθετηθεί και άλλοι αντιλαϊκοί τρόποι διαχείρισης, όπως το πέρασμα της κυριότητας της πρώτης κατοικίας στην τράπεζα και η μετατροπή του ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή («sale and lease back»)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ