Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Μόνη τους έγνοια η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας

«Μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές αποπειράθηκε να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνάθροιση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης, μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αντιλαϊκή κλιμάκωση με τη δεύτερη «αξιολόγηση».

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φέρεται να υπερασπίστηκε τη ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή του «success story», επικροτώντας τη συνέπεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση των όσων αντιλαϊκών έχει συνομολογήσει με τους «εταίρους». Σε αντάλλαγμα ζήτησε εκ νέου διευθέτηση του κρατικού χρέους, προκειμένου να διαμορφωθούν μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης του κεφαλαίου. Για τον ίδιο λόγο, εξέφρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στο μηχανισμό «ποσοτικής χαλάρωσης». Εκτίμησε ότι έως το Δεκέμβρη θα υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά σημαντική εξέλιξη, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη δυναμική της καπιταλιστικής οικονομίας, παρέχοντας εχέγγυα στους επενδυτές.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές - πολλοί εκ των οποίων αποβλέπουν σε «αναβάθμιση» μπροστά στον ανασχηματισμό - διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό για την αφοσίωσή τους, ενώ προβάλλοντας την επιθυμία τους σαν πραγματικότητα, υποστήριξαν ότι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να υπομείνουν τις θυσίες, εάν τους δίδεται με ειλικρίνεια μία προοπτική (!). Τον προέτρεψαν, εξάλλου, να προχωρήσει στην εφαρμογή του αιματηρού για το λαό οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

«Κουρνιαχτός» με κάθε ευκαιρία

Στο μεταξύ, καλά κρατούν οι σκιαμαχίες με τη ΝΔ, που συγκαλύπτουν τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά «στον αφρό» το θέμα της διαπλοκής, ενώ χρεώνει στον Κυρ. Μητσοτάκη «λόγο αποτυχημένου καναλάρχη και αγωνία ότι η θετική έκβαση του ελληνικού προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας θα καταστρέψει τα όνειρά του για την εξουσία».

Με άλλο του σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου χρέωσε σε όλα τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης «σπασμωδική και μηδενιστική» αντίδραση, «στην προσπάθεια να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Διαλόγου».

Κάνει, επίσης, λόγο για «κανιβαλική διάθεση» σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ότι ο καθηγητής Π. Παραράς, που ανακοινώθηκε ως μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, συμμετείχε επίσης στην επιτροπή για την εκλαΐκευση του «Συντάγματος» της χούντας.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Π. Παραράς υπέβαλε την παραίτησή του απ' την Επιτροπή Διαλόγου, επικαλούμενος ως λόγους της παραίτησής του τη σύνθεση της Επιτροπής, η συμμετοχή στην οποία «δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου», αλλά και «τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπό μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ