Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Μέτρα εξωραϊσμού της κατάστασης προτείνει η κυβέρνηση

Πιστή στις αποφάσεις και τις πολιτικές της ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα παραμένει η κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από τη σύσκεψη (παρουσία υπουργών, βουλευτών της Λέσβου, μελών της Τοπικής Διοίκησης και φορέων του νησιού), που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε τα μέτρα διαχείρισης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στο νησί της Λέσβου, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, συμφωνήθηκαν τα μέτρα της διαχείρισης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων, στο φόντο των προβλημάτων που οξύνονται, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσο και για τους κατοίκους του νησιού, που μεταξύ άλλων ανοίγει παραπέρα το δρόμο στις ΜΚΟ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά πως «η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, είναι συνυπεύθυνες για τη δημιουργία του προβλήματος. Η πολιτική αυτή πλήττει κυρίως τους λαούς που δέχονται την επίθεση και φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από το θάνατο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και τους λαούς των χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τόνισε πως η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίζει τα θύματα του ιμπεριαλισμού ως κόστος και ως φτηνά εργατικά χέρια και πως ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και το διπλό εγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά. «Αυτά τα προβλήματα αξιοποιούν οι φασίστες ρατσιστές της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλοι, για να στήνουν προβοκάτσιες και να οξύνουν τις αντιθέσεις σε εθνοτική και θρησκευτική βάση», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, πως «όσο συνεχίζεται η πολιτική αυτή, λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Παρ' όλα αυτά, το ΚΚΕ επιμένει και προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

  • Το διπλό απεγκλωβισμό από τη Λέσβο, αλλά και από όλα τα νησιά και την Ελλάδα, των προσφύγων - μεταναστών.
  • Οσοι απ' αυτούς ζητήσουν και πάρουν άσυλο στην Ελλάδα, με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας και οι άλλοι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησής τους.
  • Οχι στη λειτουργία και την επέκταση των "hot spots" με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.
  • Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τους πρόσφυγες - μετανάστες.
  • Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στους τοπικούς πληθυσμούς, όπως: Αποζημίωση όσων έπαθαν ζημιές. Επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015. Αρση του περιοριστικού ορίου των 80 χλμ. στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Επανασύνδεση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης - Μυτιλήνης σε ετήσια βάση. Παράταση ισχύος του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας επισκεπτών τρίτων χωρών από Τουρκία, μέχρι 31-12-2016, συμπεριλαμβανομένων εορτών νέου έτους κ.ά.».
Ξανά κοντά στους πρόσφυγες το ΚΚΕ

Στη Σάμο, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, Βαγγέλη Ξένο, επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, όπου συναντήθηκε με τη διοικήτρια και τους αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και φύλαξης του κέντρου. Εκεί αναδείχθηκαν ανάγλυφα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και προσωπικό.

Σημειώθηκε η ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στο κέντρο, επισημάνθηκαν οι καθυστερήσεις στις αποκαταστάσεις στα κοντέινερ που καταστράφηκαν από τη φωτιά του Ιούνη, τονίστηκε η απουσία γιατρού και νοσηλευτών τις νυχτερινές ώρες, η απουσία κάθε κρατικής οργανωμένης παρέμβασης για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των εκατοντάδων μικρών παιδιών, το άθλιο φαγητό και η ανύπαρκτη καθαριότητα του χώρου. Ανάλογα, φυσικά, είναι και τα προβλήματα του προσωπικού φύλαξης και διοικητικής μέριμνας του κέντρου, που προσπαθούν με λίγες δυνάμεις να ανταποκριθούν χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης της υγείας τους.

Το ΚΚΕ θα φέρει ακόμη μια φορά το θέμα στη Βουλή, και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στη Σάμο, και θα ζητήσει απαντήσεις και άμεση αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ