Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πόρισμα των «ειδικών» ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα για τους νέους

Ανακοίνωση για το πόρισμα των «ειδικών» σχετικά με τα Εργασιακά και το λεγόμενο «υπο-κατώτερο μισθό» εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι διάφοροι "ειδικοί", που πίνουν νερό στο όνομα του "ευρωπαϊκού κεκτημένου" και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ρίχνουν διαρκώς στις μυλόπετρες τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων.

Το λεγόμενο πόρισμα των "ειδικών", που είδε το φως της δημοσιότητας και αποτελεί τη βάση της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο χτύπημα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, νομοθετώντας τις ομαδικές απολύσεις, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών, συνεχίζοντας το "ξήλωμα" των κλαδικών συμβάσεων κ.ά.

Ανάμεσα στα άλλα, όχι μόνο αποδέχεται την απαράδεκτη διαίρεση και το διαχωρισμό των εργαζομένων σε "παλιούς" και νέους, αλλά την ενισχύει προκλητικά με την πρόταση να διαμορφωθεί ένας μικρότερος κατώτερος μισθός ("υπο-κατώτερος" μισθός).

Το διαχωρισμό τον παρουσίαζαν ως λύση για την τεράστια ανεργία των νέων. Διαψεύδονται οικτρά από την πραγματικότητα και τα ποσοστά ανεργίας στους νέους που παραμένουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να γίνει κανόνας η άθλια κατάσταση που έχουν ήδη δημιουργήσει. Επίσης, να διευκολυνθεί η αντικατάσταση σε πολλές περιπτώσεις των "παλιών" με νέους ηλικιακά εργαζόμενους, αφού τους είναι πιο "φθηνοί" και ευέλικτοι.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των αστικών κομμάτων - και του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση - για τη "γενιά των 700 ευρώ". Σήμερα προσπαθούν να ρίξουν τις απαιτήσεις των νέων ακόμη πιο χαμηλά.

Οχι μόνο δεν έχουν καταργήσει κανέναν αντεργατικό νόμο, αλλά ούτε πρόκειται με τα πορίσματά τους. Αντιθέτως, έχουν δώσει εξετάσεις για την κατοχύρωση των κεκτημένων του κεφαλαίου. Ενισχύουν παραπέρα τους όρους εργασιακής ζούγκλας στους νέους, δημιουργούν προϋποθέσεις για τις επόμενες ανατροπές, πατώντας σε όσες έγιναν έως τώρα.

Οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, μαζί με τους ανέργους πρέπει να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

  • Κατώτερο μισθό για όλους, χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς, 751 ευρώ.
  • Σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, για την αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης.

Με αγώνες που θα σπάνε τα δεσμά της εκμετάλλευσης και με τόλμη θα ανοίγουν τους δρόμους του μέλλοντος. Αγώνες που θα διεκδικούν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία που τον πλούτο της θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους συνδέει το ίδιο νήμα (2017-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ