Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέος γύρος παζαριών στη Λοζάνη

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα σε Δύση - Ρωσία για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων τους στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες το απόγευμα την πραγματοποίηση μίνι υπουργικής συνόδου στη Λοζάνη της Ελβετίας το ερχόμενο Σάββατο, 15 Οκτώβρη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια την πιθανή συνάντησή τους με ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Ιράν και ενδεχομένως το Κατάρ.

Βασικό θέμα στο τραπέζι των επικείμενων συνομιλιών θα είναι (όπως υποστηρίζουν ρωσικές διπλωματικές πηγές) οι προσπάθειες για την επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Συρία... Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα εκτιμούσε ως πιθανό ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «αν η Δύση απόσχει από προσπάθειες προπαγανδιστικού σόου». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως σημείο αναφοράς την πρόταση που έκανε την περασμένη βδομάδα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, να συνδυαστούν το γαλλικό και το ρωσικό σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να καταστεί εφικτή μία παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι.

Αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο CNN εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης για εκεχειρία στο Χαλέπι «μεταξύ χωρών με επιρροή στον πόλεμο της Συρίας»...

Η υπουργική συνάντηση στη Λοζάνη επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επιβεβαίωσε ότι και αυτός προσκλήθηκε να συμμετάσχει.

Πυρά Πούτιν κατά Ολάντ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, πως παίζει το ρόλο του «λαγού» των ΗΠΑ στη Συρία, «κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για τον Πρόεδρο Ομπάμα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επίσης απάντησε στις προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία πως ευθύνεται για το βομβαρδισμό κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία στις 19/9 και προέτρεψε να γίνουν αντιρωσικές διαδηλώσεις έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε από τα λόγια στα έργα, κάνοντας χρήση όπλων κατά της Ρωσίας - ντροπή!», είπε η Ζακχάροβα. Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε πως «στη Μόσχα έχουμε συνηθίσει στη ρωσοφοβική υστερία μελών της βρετανικής ελίτ» και πως οι κατηγορίες του Μπόρις Τζόνσον κατά της Ρωσίας «δεν είναι τίποτα άλλο παρά "τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι θολό λονδρέζικο νερό...».

Συνεχίζεται η ιρακινο-τουρκική κόντρα

Στο μεταξύ, ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης και στην κόντρα Ιράκ - Τουρκίας με αφορμή την επικείμενη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης. Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού επέμεινε πως στην επικείμενη επιχείρηση στη Μοσούλη θα επιτραπεί «μόνον η είσοδος ιρακινών ειδικών δυνάμεων, στρατιωτών, Κούρδων μαχητών και σιιτικών πολιτοφυλακών... σε κανέναν άλλο».

Οι Τούρκοι επέμειναν ότι έχουν «κάθε δικαίωμα» να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την «απελευθέρωση της Μοσούλης» και πως επιβάλλεται να το κάνουν «για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της μειονότητας Τουρκμάνων» που ζει στη Μοσούλη. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο στρατόπεδο Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ, μέχρις ότου να απομακρυνθούν όλα τα μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» από τη γειτονική Μοσούλη. Επέμεινε έτσι ότι ο τουρκικός στρατός θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρει μέρος η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, YPG, και πως η σύρραξη στη Συρία έχει φέρει όλο τον κόσμο «στο χείλος ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου».

Ρόλο στην ένταση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο εταίρους των ΗΠΑ πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι όλες οι διεθνείς δυνάμεις στο Ιράκ «πρέπει να βρίσκονται στη χώρα σε συμφωνία και συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».

Τέλος, χτες επανήλθε στο προσκήνιο η χρήση μη επανδρωμένων μικρών αεροπλάνων από τους τζιχαντιστές.

Σε ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» και της «Λε Μοντ» αναφέρεται ο θάνατος δύο Κούρδων του Ιράκ και ο σοβαρός τραυματισμός δύο Γάλλων κομάντος από επίθεση τζιχαντιστών με τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στις 2 Οκτώβρη και η απόφαση του Πενταγώνου να εντείνει τις έρευνες για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών όπλων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που χρησιμοποιούνται πλέον από στρατούς και ποικίλες οργανώσεις στα πεδία των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ