Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τέσσερις συναντήσεις σε πέντε μέρες

Χωριστές επαφές υφυπουργού των ΗΠΑ με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιταχύνονται διαρκώς οι ρυθμοί των συνομιλιών στο Κυπριακό. Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα και άλλες δύο θα γίνουν μεθαύριο Κυριακή 16 Οκτώβρη αλλά και τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη.

Στις δηλώσεις του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, παραμένουν κάποιες διαφορές γι' αυτό και θα συνεχίσουμε και αύριο» (σ.σ. σήμερα).

Νωρίτερα το πρωί, είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις της Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για θέματα Ευρασίας, με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, για το περιεχόμενο των οποίων δεν υπήρξε ενημέρωση. Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «εποικοδομητική συζήτηση» τονίζοντας ότι η Νούλαντ «έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις (μας)», ενώ σε ερώτημα για το αν η ίδια μεταφέρει κάτι απάντησε: «Οχι δικό της συγκεκριμένο. Προσπαθεί να δει πώς μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές - αν μπορεί να γεφυρωθούν βεβαίως - διότι αν η άλλη πλευρά εμμένει στα όσα γνωρίζουμε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση περιπλέκεται».

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, πολλά κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος επρόκειτο το απόγευμα να έχει κι άλλες χωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες.

Από τη μεριά του ψευδοκράτους, ατύπως αναφερόταν πως ο Ακιντζί είπε στην Νούλαντ ότι υπάρχουν περιθώρια για μια «γεφυρωτική πρόταση» με βάση την αναπροσαρμογή του συστήματος των εγγυήσεων στις νέες «πραγματικότητες» της Κύπρου.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσαν και κυπριακά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε ότι «βρισκόμαστε δυνητικά στα πρόθυρα κάποιας σπουδαίας προόδου στην Κύπρο». Σε μια προσπάθεια να κρύψει το ότι το Λονδίνο δεν διαπραγματεύεται επ' ουδενί κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων που έχει στην Κύπρο, μίλησε για «κάποιο» από το έδαφος των βρετανικών βάσεων που «δε χρειαζόμαστε» και «είμαστε πρόθυμοι να εκχωρήσουμε (...) για να βοηθήσουμε να προχωρήσει η διαδικασία».

  • Νωρίς χτες το πρωί, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτελεστικό πρόεδρο του γαλλικού κολοσσού «Τοτάλ», Πατρίκ Μπουγιανέ. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε κοινοπραξία με την ιταλική ΕΝΙ διεκδικεί πλέον και τα τεμάχια 6 και 10.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ