Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προτεραιότητα στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής πριν από μερικές μέρες

Οι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό που αποτυπώνεται ανάγλυφα στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής (Περίοδος 2015 - 2019)», τον οποίο παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στις 12 Οκτώβρη. Από τα όσα ανέφερε η Ρ. Δούρου, μιλώντας στην Επιτροπή, αλλά και από τα έντυπα που διένειμε, προέκυψε ότι ο «στρατηγικός σχεδιασμός» της Περιφέρειας είναι πλήρως προσαρμοσμένος στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την «προσέλκυση επενδύσεων». Πρόκειται για «σχεδιασμό», που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν «χωράει» έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευή σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών κ.λπ. Ενώ ακόμα και βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν το οριστικό κλείσιμο της υγειονομικής βόμβας του ΧΥΤΑ Φυλής παραπέμπεται στο ...απώτερο μέλλον.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, η Ρ. Δούρου ισχυρίστηκε ότι «έχουμε στρατηγική», «η περιφέρεια έχει δεσμεύσει 260 εκ. ευρώ», ήδη «εκτελούνται πολλά έργα», όμως απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην επισήμανση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου ότι «εγώ βλέποντας τους κωδικούς, τα όποια έργα αφορούν κυρίως καθαρισμό και συντήρηση και όχι τα αντιπλημμυρικά».

Οσο για την αντισεισμική θωράκιση της Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά από την Ρ. Δούρου, ούτε υπάρχει στο πολυσέλιδο κείμενο (280 σελίδων) του «επιχειρησιακού σχεδίου». Αυτό όμως που επισημαίνεται στο κείμενο και που δίνει το στίγμα του «στρατηγικού σχεδιασμού» είναι ότι η «Αθήνα / Αττική» αν και «διαθέτει τη δυναμική ώστε να γίνει η σημαντικότερη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ωστόσο, «σταδιακά η θέση της υποχωρεί στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών Πόλεων» ως προς την «προσέλκυση επενδύσεων σε οικονομικές δραστηριότητες που θεωρούνται καίριας σημασίας για την ανάπτυξη, όπως η λειτουργία επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσέλκυση περιφερειακών γραφείων μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, τουριστική κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου κ.ο.κ.».

Για να δείξει η Ρ. Δούρου ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει δράση είπε: «Η Περιφέρεια Αττικής έρχεται να συνδράμει στην επέκταση του επιβατικού λιμένος Πειραιά προς τη νότια πλευρά», ο οποίος να σημειωθεί ανήκει πλέον στους μονοπωλιακούς ομίλους και συγκεκριμένα στην COSCO. «Ο στόχος - συνέχισε - είναι να δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων πολύ μεγάλου μήκους. Η Περιφέρεια Αττικής θα βρεθεί να συνδράμει και στην κατασκευή ωφέλιμων κρηπιδότοιχων συνολικού μήκους 1.500 μ. και θα συνδράμουμε και στους νέους χερσαίους χώρους επιφάνειας 133 στρεμμάτων. Η εκτιμώμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 120 εκ. πλέον ΦΠΑ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής». Κονδύλια της Περιφέρειας (κοινοτικά και του προϋπολογισμού) θα πάνε και σε άλλες ...αντίστοιχες δράσεις όπως για τη «στήριξη» της «νεανικής συνεργατικής, υγιούς επιχειρηματικότητας» και «εξωστρέφειας» για την αναβάθμιση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο και άλλα παρόμοια. Ενώ πετάγονται κάποια ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας με προϋποθέσεις που αφορούν ελάχιστες λαϊκές οικογένειες.

Στην τοποθέτησή της, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε: «Από τον προγραμματισμό και τους στόχους που μας αναπτύξατε, δεν φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο οι ανάγκες της κάθε λαϊκής οικογένειας, της κάθε λαϊκής γειτονιάς, αλλά η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων». Σημείωσε ότι, εκτός από την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, επειδή τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, γιατί δεν τα θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν υπάρχει σχεδιασμός για βιολογικούς καθαρισμούς ακόμα και για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

«Εχουν μείνει 48.000 παιδιά εκτός Παιδικών Σταθμών» και «δεν ακούσαμε τίποτα γι' αυτό στο σχεδιασμό σας ή για τα ειδικά σχολεία», πρόσθεσε. «Στα σχολεία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συντήρησης, μόνωσης, ακόμη και για τον εφοδιασμό για το πετρέλαιο», ενώ ρώτησε: «Πριν από δύο χρόνια εγκρίνατε για το Πέραμα - μια επιβαρυμένη περιοχή - 320.000 ευρώ σε Σχολικές Επιτροπές, για να λύσουν προβλήματα. Δεν έχουν φτάσει ποτέ αυτά τα λεφτά. Ηταν εισήγηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και είχατε συμφωνήσει». Ερωτήματα στα οποία δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ