Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέα, μαζική επιδρομή ΗΠΑ - Βρετανίας

Ενας άμαχος νεκρός και έντεκα τραυματίες στους βομβαρδισμούς στο Νότιο Ιράκ

Βρετανικό «Τορνέιντο». Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά έκαναν χτες τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράκ από το Φλεβάρη

Associated Press

Βρετανικό «Τορνέιντο». Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά έκαναν χτες τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ιράκ από το Φλεβάρη
ΒΑΓΔΑΤΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τουλάχιστον 50 βρετανικά και αμερικανικά μαχητικά προέβησαν χτες στους μαζικότερους βομβαρδισμούς στο Ιράκ από τον περασμένο Φλεβάρη, πλήττοντας τρεις θέσεις της ιρακινής Αεράμυνας στο Νότιο Ιράκ, με αποτέλεσμα ένας Ιρακινός να βρει το θάνατο και 11 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου, τα μαχητικά έπληξαν τις επικοινωνίες, τα ραντάρ και τις θέσεις των αντιαεροπορικών πυροβόλων και πυραύλων της Ιρακινής Αεράμυνας στην περιοχή. Επίσημη ιρακινή ανακοίνωση κάνει λόγο για θάνατο τουλάχιστον ενός άμαχου και τραυματισμούς άλλων τουλάχιστον 11, αν και δε διευκρινίζεται η κατάστασή τους.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η νέα χτεσινή επιδρομή ήταν «απάντηση στην πρόσφατη αύξηση των πυρών εναντίον αεροσκαφών της συμμαχίας» από την ιρακινή αεράμυνα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουΐτμαν δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τα περίπου 50 αμερικανοβρετανικά μαχητικά «επέστρεψαν σώα και ασφαλή στις βάσεις τους». Επληξαν ένα δίκτυο οπτικών ινών που ενώνει τις θέσεις της ιρακινής αεράμυνας - το οποίο οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκε με κινεζική βοήθεια, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά - μια συστοιχία πυραύλων και ένα ραντάρ μεγάλων αποστάσεων. Οι Αμερικανοί επανέλαβαν το γνωστό ισχυρισμό τους ότι η επιδρομή έγινε σε... «αυτοάμυνα», με το συνταγματάρχη Ρικ Τόμας να δηλώνει από την Τάμπα της Φλόριδας των ΗΠΑ πως «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους πιλότους και τα αεροσκάφη μας».

Οι ΗΠΑ απέρριψαν δίχως πολλά-πολλά το κάλεσμα του Σαντάμ Χουσεΐν, να σταματήσουν να στέλνουν τα αεροσκάφη τους στον εναέριο χώρο του Ιράκ, κάτι που η Βαγδάτη καταγγέλλει ως παράνομο. Ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Σαντάμ είναι «μια νέμεση» δεσμευόμενος ότι η πολιτική του εμπάργκο και των βομβαρδισμών θα συνεχιστεί. Πάντως, η «συμμαχία» του 1991 δεν υπάρχει πια και είναι ενδεικτικό ότι άρθρο στο προχτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» έκανε λόγο για «πολιτική δίχως σχέδιο και στρατηγική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ