Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών!

Συγκέντρωση χτες έξω από το Ταμείο, το οποίο έχει σταματήσει να αποδίδει συντάξεις μετά την ψήφιση του 4387/2016

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο οργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, ύστερα από σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Από την ψήφιση του ν. 4387/16, από το ΝΑΤ δεν αποδίδονται νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις, ούτε καν η προσωρινή σύνταξη του άρθρου 29, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει γραπτή εντολή για καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων Πρόνοιας των ναυτεργατών, στο πλαίσιο κατάργησης και ενσωμάτωσής τους στο νέο φορέα (ΕΤΕΑΕΠ), μέχρι την 1/1/2017.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο - έκτρωμα 4387/2016, ανατρέπεται ο νόμος 792/1978, που προβλέπει ότι οι ναυτεργάτες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει την πραγματική θαλάσσια υπηρεσία, την άδεια και τον ειδικό συντελεστή, με τον οποίο προσαυξάνεται η συνθετική θαλάσσια υπηρεσία. Επιπρόσθετα, με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο νέος νόμος προβλέπει συντελεστή αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεων τα 40 χρόνια (με 300 μέρες ασφάλισης το χρόνο), πράγμα αδύνατον για τους ναυτεργάτες. Για τον καθορισμό του συνταξιοδοτικού μισθού, θα παίρνεται υπόψη ο μέσος όρος μισθών των ΣΣΕ από το 2002 και όχι του τελευταίου χρόνου, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι οι μέρες ασφάλισης των ναυτεργατών από 360 το χρόνο γίνονται 300 και δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η άδεια 96 μέρες το χρόνο. Συγκεκριμένα, ο ποντοπόρος θα χάνει 5 μήνες ασφάλισης το χρόνο, ενώ ο ακτοπλόος - που έχει λιγότερες μέρες άδεια - περίπου 4 μήνες το χρόνο. Το μέτρο αυτό θα αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων από 1/1/2018.

«Η διάλυση του ΝΑΤ αποτελεί αιτία πολέμου» είπε στην ομιλία του ο Γ. Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ, και πρόσθεσε: «Δε συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες του αγώνα. Εχουμε αντοχή και αποφασιστικότητα, γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, στη δύναμη της ταξικής πάλης, γιατί αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού». Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΝΑΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ