Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τροχαίο με δύο νεκρούς πρόσφυγες

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Οι άθλιες συνθήκες λειτουργίας των περίφημων κέντρων φιλοξενίας, όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες, και η παντελής έλλειψη υποδομής και ασφάλειας στους γύρω δρόμους, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά με δραματικό τρόπο, και με θύματα μια 32χρονη, υπήκοο Συρίας και το 9χρονο παιδί της. Το βράδυ της Κυριακής, ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε την 32χρονη και το 9χρονο αγόρι της και τραυμάτισε ελαφρά ένα 12χρονο κορίτσι, έξω από το κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί στο πρώην εργοστάσιο «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Ο θάνατος των δύο προσφύγων, αλλά και ο πολύμηνος αναγκαστικός εγκλωβισμός τους στη χώρα μας πυροδότησαν την ένταση στο κέντρο φιλοξενίας. Ομάδα προσφύγων από τη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας επιτέθηκαν κατά του 76χρονου οδηγού και αστυνομικών που τον είχαν συλλάβει, και έβαλαν φωτιά στο όχημά του. Επίσης, προκάλεσαν φθορές σε τρία ακόμα οχήματα (ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και ΙΧΕ) και επιτέθηκαν κατά μελών του πληρώματος του ΕΚΑΒ και αστυνομικών δυνάμεων που κατέφθασαν στη συνέχεια στο σημείο. Η Αστυνομία παρενέβη κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ο 76χρονος οδηγός, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, δύο μέλη του πληρώματος του ΕΚΑΒ και δύο αστυνομικοί.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι πρόσφυγες, πέρα από τις τραγικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν μέσα στις δομές και οι οποίες αν δεν παρθούν επιπρόσθετα μέτρα μπροστά στο χειμώνα που έρχεται θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την παντελή έλλειψη υποδομής και ασφάλειας στους γύρω δρόμους. Ετσι, αναγκάζονται να μετακινούνται νύχτα - μέρα σε δρόμους χωρίς σήμανση και φωτισμό, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς την παρουσία Τροχαίας, ώστε να φτάσουν στο Ωραιόκαστρο.

Απαιτείται, τώρα, κυβέρνηση και δήμος να πάρουν άμεσα μέτρα πρώτα και κύρια για τη μεταφορά των προσφύγων σε δομές που θα προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να υπάρχει Τροχαία στους δρόμους γύρω από τις δομές, να δρομολογηθούν λεωφορειακές γραμμές για τη δωρεάν μεταφορά των προσφύγων από και προς τα κοντινά αστικά κέντρα και ταυτόχρονα να εγκατασταθούν επαρκής σήμανση και φωτισμός σε όλους τους δρόμους γύρω από τις δομές φιλοξενίας».

Στο μεταξύ, κάποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα. Ετσι, ένα site επικαλείται ότι «μετανάστες υποχρέωσαν διερχόμενο όχημα να σταματήσει, ανάγκασαν τον οδηγό του πολυτελούς αυτοκινήτου να κατέβει διά της βίας και τον λήστεψαν, τον προπηλάκισαν και εν συνεχεία έκαψαν το αυτοκίνητό του». Σχολιάζοντας αυτή την επιχείρηση, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο χαρακτηρισμός ΝΤΡΟΠΗ είναι λίγο. Η πραγματικότητα για τα χτεσινά γεγονότα στο Ωραιόκαστρο είναι ότι σκοτώθηκαν μια μάνα με το παιδί της και τραυματίστηκε ακόμα ένα γιατί τους παρέσυρε όχημα. Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την αλήθεια με το κεφάλι ανάποδα και μαζί τους τα διάφορα site που τους υποστηρίζουν και όσους αναπαράγουν την "είδηση". Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του φασισμού. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις Δομές Προσφύγων (2021-12-22 00:00:00.0)
Τραυματίες από συμπλοκή μεταναστών (2018-11-21 00:00:00.0)
Εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης (2016-12-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση κόντρα στις προσπάθειες καλλιέργειας του ρατσισμού (2016-09-21 00:00:00.0)
Σκοταδιστικές αντιδράσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (2016-09-14 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη από χτες η επιχείρηση εκκένωσης (2016-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ