Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο ανταγωνισμός δεν θα σταματήσει να οξύνεται

Οσο κι αν τα μέλη των BRICS δηλώνουν ότι επιδιώκουν τη σύσφιξη της συνεργασίας τους, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ούτε πρόκειται ούτε και μπορεί να εξαλειφθεί, αφού αντικειμενικά τα συμφέροντα της μιας πλευράς «προσκρούουν» πάνω στις επιδιώξεις των άλλων, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναμέτρησης μονοπωλίων για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών. Οι σχέσεις ανταγωνισμού παραμένουν ακόμα και ανάμεσα στους στενότερους «εταίρους» και αν αυτό χαθεί κατά την εξέταση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και συμβιβασμών, εύκολα μπορούν να χαθούν και κρίσιμες πλευρές που αφορούν την ανάπτυξη των επόμενων αντιλαϊκών σχεδιασμών και επιθέσεων, άρα και την οργάνωση της απόκρουσής τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζουν την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα να αναπτύσσεται, πλέον, πολύ ταχύτερα στην Ινδία, σε σχέση με τα άλλα μέλη των BRICS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το συσχετισμό δύναμης εντός της συγκεκριμένης διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης αλλά και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εκθεση διεθνούς κατάταξης, ως προς το δείκτη ανταγωνιστικότητας την περασμένη χρονιά, που παρουσίασε στα τέλη του Σεπτέμβρη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ινδία ανέβηκε μέσα σε ένα χρόνο 16 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 39η θέση. Μάλιστα, η Εκθεση εμφανίζει την Ινδία να έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο των 20 πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (G-20).

Την ίδια στιγμή, η Κίνα εμφανίζει στασιμότητα στην παγκόσμια κατάταξη, διατηρώντας ωστόσο την 28η θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η Ρωσική Ομοσπονδία κατατάσσεται στην 43η θέση, έχοντας ανέβει δυο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Νότια Αφρική βρίσκεται στη 47η θέση, δύο θέσεις πάνω σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, η Βραζιλία βρίσκεται στην 81η θέση, έχοντας «πέσει» έξι ολόκληρες θέσεις.

Η ίδια Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εμφανίζει ευρύτερο ενδιαφέρον, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

-- Ελβετία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη εξακολουθούν να συνθέτουν την πρώτη τριάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

-- Το Ηνωμένο Βασίλειο «ανέβηκε» τρεις θέσεις και πλέον είναι 7ο.

-- Η Γερμανία έπεσε μια θέση και είναι 5η.

-- Η Ιαπωνία έπεσε δύο θέσεις και πλέον κατατάσσεται 8η, αφού την «ξεπέρασαν» Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

-- Η Γαλλία ανέβηκε μια θέση και είναι 21η.

-- Η Ιταλία είναι μόλις 44η, έχοντας σημειώσει νέα πτώση κατά μία θέση.

Βεβαίως, η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση εκτιμήσεις για την κατάσταση σε διάφορα πεδία (π.χ. το «άνοιγμα» των αγορών, τη «διαφάνεια» της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, τα χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος κ.τ.λ.), στα οποία οι αυτοτελείς επιδόσεις των χωρών ποικίλλουν. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά ορισμένων τάσεων που διαμορφώνονται στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται ο ανταγωνισμός για τη μαζική παραγωγή εμβολίων (2020-11-18 00:00:00.0)
Περί ανταγωνιστικότητας... (2013-09-05 00:00:00.0)
Οι BRICS δημιουργούν τη δική τους Παγκόσμια Τράπεζα (2013-03-31 00:00:00.0)
Διεκδικούν ρόλο στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία (2012-03-30 00:00:00.0)
ΤΕΝΙΣ (2004-01-06 00:00:00.0)
Ανοδική πορεία (2003-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ