Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαψεύδει τα παζάρια με στόχο το «σκληρό Brexit» η Μέι

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι,στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι,στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων διέψευσε πως επιδιώκει διαπραγμάτευση για «σκληρό Brexit» (που θα είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να χάσει το Λονδίνο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ). Υποστήριξε, αντίθετα, πως θα προωθήσει μία «φιλόδοξη διαπραγμάτευση (...) ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει και μία καλή εμπορική συμφωνία και έλεγχο της μετανάστευσης».

Συνέστησε «υπομονή» κατά τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναμένεται «ένα πάρε - δώσε» και πως ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τους ομολόγους της ότι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις «με άλλες χώρες εκτός ΕΕ» για εμπορικές διαπραγματεύσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις Εργατικών βουλευτών, η Μέι ανήγγειλε πως θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν και μετά τα Χριστούγεννα για τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με αξιωματούχους της ΕΕ. «Αν η προσέγγιση γίνει με εποικοδομητικό τρόπο, τότε μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία ήπια διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ», κατέληξε.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως εισέπραξε τη δυσαρέσκεια ηγετών της ΕΕ όταν τους συνάντησε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη. Μεταφέροντας την άποψη κάποιων εξ αυτών, είπε ότι η ομιλία της πρωθυπουργού στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, τον περασμένο μήνα, «έβλαψε τη φήμη της Βρετανίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς». «Οι απειλές, η απαξίωση ή το διδακτικό ύφος δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μία καλή συμφωνία», τόνισε.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε, για πρώτη φορά από το 2014, με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, τον πρωθυπουργό της Ουαλίας, Κάρουιν Τζόουνς, και την πρωθυπουργό της Β. Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ, με κεντρικό θέμα τη διαπραγματευτική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για το Βrexit, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα έχουν «άμεση ενημέρωση» κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όταν τελικά αυτές αρχίσουν. Η Μέι τους πρότεινε, επίσης, να έχουν «απευθείας γραμμή» επικοινωνίας με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος θα προεδρεύσει σε ένα κοινό φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκοτία, Αγγλία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία).

Ωστόσο, η Ν. Στάρτζεον, που απαιτεί άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και απειλεί με δεύτερο δημοψήφισμα για αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αυτές δεν καλύψουν τα συμφέροντα των Σκοτσέζων αστών, βγαίνοντας από τη σύσκεψη δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» επειδή, όπως είπε, αφενός η πρωθυπουργός δεν τους είπε ουσιαστικά τίποτε νέο, αφετέρου επειδή η ίδια αποκόμισε την εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη διαπραγματευτική στρατηγική.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ δήλωσε πως τα τέσσερα συνιστώντα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο Ουαλός πρωθυπουργός, Κάρουιν Τζόουνς, τόνισε πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν τη διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Τέλος, χτες, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα της βρετανικής οικονομίας, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη, ότι η στερλίνα εξασθενεί (έχει χάσει το 18% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τετράμηνο) και ότι ο πληθωρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις που θα «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο και τα οικονομικά των μικρομεσαίων νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ