Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Ταξίδι Ντουτέρτε και στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας βρίσκεται από χτες ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σε μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη που, όπως έδειξε και το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί σκληρά για λογαριασμό των ανερχόμενων φιλιππινέζικων μονοπωλίων. Ο Ντουτέρτε έφτασε στο Τόκιο ενώ μεγαλώνει ο εκνευρισμός (αλλά και η ανησυχία) που προκαλούν οι αμφιταλαντευόμενες δηλώσεις του για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Φιλιππίνων, στο πλαίσιο της «αναπροσαρμογής» της εξωτερικής αλλά και οικονομικής πολιτικής της Μανίλα, ανάλογα με το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Πριν αναχωρήσει από τη Μανίλα, ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι στόχος του είναι η αναζήτηση μιας βιώσιμης και ευρύτερης ενίσχυσης των «διμερών οικονομικών δεσμών», με δεδομένο ότι η Ιαπωνία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας του. «Ανυπομονώ να συναντήσω επιχειρηματίες στην Ιαπωνία. Θα τους εξηγήσω καθαρά ότι οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές για μπίζνες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την άλλη μεριά, ενδιαφέρον θα έχουν και οι συζητήσεις για τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, όπου εδώ και καιρό η Ιαπωνία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να προμηθεύσει τις Φιλιππίνες με περιπολικά σκάφη για την ενίσχυση της ακτοφυλακής της, αλλά και - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - εκπαιδευτικά στρατιωτικά αεροσκάφη που θα δυναμώσουν την «ασφάλεια» των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ