Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ερχεται και η Μογκερίνι αύριο

Η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο με το οποίο αναβάλλονται οι δημοτικές εκλογές που θα γίνονταν αρχές Δεκέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε μια περίοδο γοργών εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό φτάνει αύριο, Παρασκευή, στη Λευκωσία η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επιβεβαίωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιανιτς. Βασικά θέματα στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι το Κυπριακό και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, βρισκόταν σε εξέλιξη νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Ανάμεσα σε άλλα αναμενόταν και πάλι να οριστεί η ημερομηνία για τη συνάντηση που θα γίνει εκτός Κύπρου για το Εδαφικό, που από μόνη της κατά πολλούς θεωρείται ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία προχωρούν διεργασίες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνονται η παράταση της θητείας των δημοτικών συμβούλων για ακόμα δυόμισι χρόνια και η αναβολή των δημοτικών εκλογών που κανονικά είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το Δεκέμβρη. Μάλιστα, σε λίγες μέρες επρόκειτο να λήξει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση στην Τοπική Διοίκηση, με την οποία πολύ σύντομα θα συμπτυχθούν οι δήμοι από 30 σε 22. Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν το νομοσχέδιο με επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε θετικά στο νομοσχέδιο ήταν ο ΔΗΣΥ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε την κατάπληξη του κόμματος, απέδωσε στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Διοίκηση και ξεκαθάρισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την αναβολή των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η μόνη περίπτωση για την οποία υπάρχει πιθανότητα το ΑΚΕΛ να συζητήσει για αναβολή των εκλογών είναι να προκύψουν τέτοιες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού που να ανοίγουν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα». ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Πολιτών κ.λπ. τοποθετήθηκαν επίσης κατά της αναβολής των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ