Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη ΜΗΡ σε διάφορους κυβερνητικούς χειρισμούς

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ετοιμότητα του κόμματός του να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης του ΑΚΡ για αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας εκφράζει σταθερά ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αυτήν τη φορά σημείωσε πως ενόψει της επικείμενης υποβολής της πρότασης στο Κοινοβούλιο «κανείς δεν θα πρέπει να διστάσει να ζητήσει τη δημόσια έγκριση αν η πρόταση του ΑΚΡ εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Το έθνος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο». Από τη μεριά του, ο σημερινός πρόεδρος του ΑΚΡ και πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις επισημάνσεις Μπαχτσελί «ενθαρρυντικές» και εκτίμησε ότι «θα συμβάλλουν θετικά, με τους όρους τους, στην πρότασή μας».

Αλλωστε, το ΜΗΡ τοποθετείται θετικά και σχετικά με π.χ. τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η κυβέρνηση διεκδικεί στην ανακατάληψη της Μοσούλης, με τον Μπαχτσελί να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κινείται ανάλογα με τις επιλογές των «αυτοκρατορικών δυνάμεων» (σ.σ. ΗΠΑ) ούτε και να αγνοεί το «χάος» που έχει δημιουργηθεί στις γειτονικές της χώρες.

Προκλήσεις στα Ελληνοτουρκικά και από το HDP

Στο μεταξύ, προμήνυμα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι και οι τοποθετήσεις που έκανε στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Πρόκειται για τον βουλευτή Ζιγιά Πιρ που φέρεται να έχει παρέμβει με απανωτές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι με την ανοχή των κυβερνήσεων του ΑΚΡ η Ελλάδα έχει καταλάβει 16 νησιά στα οποία κανονικά δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Στα νησιά αυτά περιλαμβάνει τη Γαύδο, το Κουφονήσι, το Φαρμακονήσι, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι. Μάλιστα, ο Πιρ φέρεται να κατηγόρησε την παράταξη του Ερντογάν για εθνική προδοσία και μειοδοσία.

  • Στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ χτες συνελήφθησαν δύο δήμαρχοι (εκλεγμένοι με τη στήριξη του HDP) με την κατηγορία ότι επιδόθηκαν σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες», ότι συνέβαλαν στην «υποκίνηση βίας», αλλά και ότι υποστήριξαν τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη «αυτονομία». Οι συλλήψεις στάθηκαν αφορμή για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ