Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με ενιαία στρατηγική

Συνεχίζονται οι συνεννοήσεις και τα παζάρια για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Δεξιά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο

Eurokinissi

Δεξιά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο
Η «αγορά εργασίας» και τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις, η πορεία της «συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», τα δημοσιονομικά ζητήματα καθώς και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα των συνεννοήσεων και των παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Ο κύκλος των συζητήσεων στην Αθήνα, σε αυτήν τη φάση, ολοκληρώνεται σήμερα με την «ανασκόπηση» της «προόδου» που έχει συντελεστεί σχετικά με τα ζητήματα της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ (7/11). Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό θα στηθεί εκ νέου στη συνέχεια, με την επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα, περί τα μέσα Νοέμβρη, με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενδεχομένως και μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, οπότε συνεδριάζει το επόμενο Γιούρογκρουπ, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 θα εμπλουτισθεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με γνώμονα την κάλυψη των στόχων για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συζήτησαν «έλεγχο της δαπάνης» για την Υγεία

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στο κουαρτέτο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν τα «δημοσιονομικά μεγέθη» στο συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα οικονομικά του κρατικού τομέα της Υγείας, με έμφαση στη φαρμακευτική δαπάνη, όπου καταγράφεται υπέρβαση από τους στόχους που βάζει το μνημόνιο. Για το λόγο αυτό, το κουαρτέτο ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο για την υλοποίηση μέτρων που «ήδη έχουν δρομολογηθεί και διασφαλίζουν την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας», όπως σημειώνεται στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου. Συμπληρωματικά, η πολιτική ηγεσία παρουσίασε «τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας, την ποιότητα της φροντίδας και τον έλεγχο της δαπάνης». Είναι φανερό ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά της Υγείας και τον «έλεγχο της δαπάνης» δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σε αυστηρή τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού με τις πετσοκομμένες δαπάνες για την Υγεία και στην παραπέρα μείωσή τους, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και βέβαια των χιλιάδων εργαζομένων στην Υγεία.

Μίλησε για Grexit

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικής οικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (Ifο), Γκ. Φελμπερμάιερ, τονίζει: «Η αίσθηση ότι μπορεί να συνεργαστεί κανείς με την παρούσα αριστερή κυβέρνηση θεωρείται από πολλούς πλέον ως δεδομένη. Το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση είναι ήρεμη, έχει βέβαια την αξία του, βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό από μόνο του».

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ, επισήμανε ακόμη ότι «το κύριο πρόβλημα για να ευημερήσει η Ελλάδα είναι να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Γι' αυτό πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων». Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι τα αστικά επιτελεία, παρά τις όποιες μεταξύ τους διαφορές γύρω από τα μείγματα της πολιτικής, ταυτίζονται στην ανάγκη κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής ως όρου και προϋπόθεσης για επάνοδο σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης. Το στέλεχος του Ifo υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα πραγματικό βιώσιμο μοντέλο ώστε μετά να πείτε στην Ευρώπη: Ιδού το σχέδιο για τη νέα Ελλάδα και να ζητήσετε την υποστήριξή της». Πρέπει «να πείτε πάμε πίσω στο εθνικό νόμισμα προσωρινά, διαγράψτε το χρέος μας άνευ όρων και θα εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης. Στην Ιρλανδία, όπου δεν υπήρχαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτό έγινε επί τη βάσει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ