Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοαστικές κόντρες και παζάρια στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»

Οι έλεγχοι των κρατικών προϋπολογισμών και τα δημοσιονομικά αναδεικνύουν τις ενδο-ευρωενωσιακές ρωγμές

Σε επίπεδο Ευρωζώνης εκδηλώνονται αντιθέσεις και παζάρια γύρω από τα μείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, με επίκεντρο το ύψος των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2017, με φόντο τους δημοσιονομικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας να δώσουν «διευκρινίσεις», σχετικά με τα λεγόμενα «διαρθρωτικά ελλείμματα».

Μύλος...

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, τόνισε πως «η Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο επί του προϋπολογισμού της ΕΕ αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχτούν τους πρόσφυγες». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «πρέπει να δίνουμε 20 δισ. ευρώ το χρόνο στην ΕΕ και να παίρνουμε πίσω 12 δισ. Αλλά, αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά». Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού: «Τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές. Εχουμε στη διάθεσή μας, όμως, μόνο έξι μήνες. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τη στάση της Κομισιόν «περίεργη πολιτικά και διαδικαστικά», ενώ ουσιαστικά κάνει λόγο για επιλεκτική εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν παράλογο να τεθεί ζήτημα για ένα κράτος το οποίο προϋπολογίζει ένα οριακό έλλειμμα 0,5% και ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% και δεν τίθεται ζήτημα για κράτη που καταθέτουν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,5% - 3%. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε ότι συμμερίζεται τη γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας στις αιτιάσεις, σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τη δουλειά της», λέγοντας πως «δεν πρέπει να προδικάζουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, ούτε τα επόμενα στάδιά του. Δεν πρέπει να δραματοποιούμε το περιεχόμενο των επιστολών, ούτε να το μειώνουμε»...

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ουσιαστικά απέρριψε εκ νέου την πρόταση της Βρετανίας να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά και ταυτόχρονα να περιορίσει την κοινοτική μετανάστευση. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δείξουμε πολύ ευελιξία» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιλέξει, «εάν θέλουν να είναι μέρος της (κοινής) αγοράς πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ