Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου με τους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας»

Δόθηκε την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας - Lafarge», αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Ηλία Κούκουρα και τον γραμματέα, Παναγιώτη Τραγούλια, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Στρασβούργο, έπειτα από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των «Τσιμέντων Χαλκίδας - Lafarge» ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, ενόψει και της επικείμενης απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ και των αντεργατικών μέτρων που απεργάζονται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», που επί 3,5 χρόνια παλεύουν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων τους.

Επισήμανε ότι η επιμονή της εργοδοσίας, του πολυεθνικού μονοπωλίου της «Lafarge» συνδέεται με την πάγια επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της, να καταργήσουν κάθε προστασία των εργατών από τις ομαδικές απολύσεις και ότι σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, όπου απευθύνθηκε το ΣτΕ, εξετάζοντας προσφυγή της πολυεθνικής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Κούκουρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό των απολύσεων και της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου, στις 26/3/2013, και στους αγώνες που δίνουν έκτοτε οι εργαζόμενοι. Παρατήρησε, επίσης, ότι «είναι φανερή η προσπάθεια της πολυεθνικής να παίξει πολιτικό παιχνίδι στην αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, να καταργήσει και αυτή την ελάχιστη προστασία που παρέχεται στους εργαζόμενους».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι η εξέλιξη της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποκαλύπτει τα προπαγανδιστικά ψέματα της κυβέρνησης ενόψει των νέων αντεργατικών ανατροπών, αφού το σκεπτικό του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ για την απελευθέρωση των απολύσεων στηρίζεται στην ανεμπόδιστη ελευθερία μετακίνησης - εγκατάστασης των επιχειρήσεων στα κράτη - μέλη. Κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΜΕ για γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ