Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Κατέθεσαν υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού

Τρία σωματεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΣ, το Σωματείο Τεχνικού - Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού ΕΛΣ και το Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων εις την ΕΛΣ, κατέθεσαν υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τον υπό ψήφιση εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Λυρικής. Υπενθυμίζουμε ότι ο εσωτερικός κανονισμός πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι να ξεκινήσει η μετάβαση της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ).

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Ενώ εδώ και 22 χρόνια, με ευθύνη των ηγεσιών του ΥΠΠΟ, δεν έχει συνταχθεί εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ΕΛΣ - όπως προέβλεπε ο Ν.2273/1994 - καλούμαστε τώρα, παραμονές μετάβασης του οργανισμού στο Φαληρικό Δέλτα, να νομιμοποιήσουμε με τις παρατηρήσεις μας μια διαδικασία διαβούλευσης εργαζομένων με το ΥΠΠΟ ενός απαράδεκτου σχεδίου κανονισμού, που ενώ κάνει λεπτομερή περιγραφή σε επιτελικές θέσεις (διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές, προϊστάμενοι) αναφέρεται ελάχιστα ή και καθόλου στις ειδικότητες που βάσει της σύμβασης με τον Νιάρχο (Ν.3785/2009) θα καλύπτονται από το ΚΠΙΣΝ (συντηρητές, φύλακες και καθαρίστριες).

Επίσης, προβλέπει θέσεις για τα σύνολα και το ανσάμπλ πολύ λιγότερες των απαιτήσεων ενός σύγχρονου Λυρικού θεάτρου ακριβώς για να διατηρεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τις συμβάσεις έργου και τις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές που η διοίκηση ορίζει.

Είναι ένας κανονισμός που μπορεί να μην υποχρεώνει τη διοίκηση του θεάτρου για την πιστή εφαρμογή του αλλά της δίνει το δικαίωμα να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους κάθε εργασιακό κεκτημένο (αποδοχές εργαζομένων μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων). Παράλληλα, θεσμοθετεί ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εργασιακής ανασφάλειας (ετήσιες αξιολογήσεις επιτροπών, μετά το πέρας της 5ετίας των αορίστου χρόνου).

Τέλος, εξακολουθεί να συντηρεί το διαχωρισμό εργαζομένων ΕΛΣ (ΝΠΙΔ) και μουσικών της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής (ΝΠΔΔ) και τον ενισχύει με την απαράδεχτη πρόβλεψη για μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση στους μουσικούς της ΕΛΣ».

Τα τρία σωματεία διεκδικούν:

«Να επανέρθει η ΕΛΣ στο καθεστώς του ΝΠΔΔ και να εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του θεάτρου με ταυτόχρονη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία της.

Επίσης, ζητάμε η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΛΣ να μη γίνεται μόνο από τον εκλεγμένο της ΟΛΣ.

Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στην εργασιακή ομηρία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας για πολλά χρόνια με την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Παράλληλα, ζητάμε να σταματήσει η διοίκηση να χρησιμοποιεί εργολαβικά συνεργεία και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους εταιρειών και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό απευθείας από την ΕΛΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ