Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα μουλωχτά προχωρούν και στα Εργασιακά

«Σημεία επαφής» διέγνωσε ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Από τις καταγγελίες για «ακραίους» και «ακραίες θέσεις» που εκτόξευσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά την περασμένη Κυριακή, χτες, στη δεύτερη συνάντηση για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «σημεία επαφής» που συζητιούνται, δείχνοντας ότι σιγά - σιγά και πίσω από την πλάτη του λαού, ράβουν το νέο αντεργατικό κοστούμι.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι βάση της συζήτησης με το κουαρτέτο είναι το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», το οποίο αποτελεί κόλαφο για τα εργατικά συμφέροντα, και πρόσθεσε ότι τα θέματα χωρίζονται σε δύο ομάδες: Αυτά που άπτονται της «νομιμότητας», υπάρχουν δηλαδή αποφάσεις της δικαιοσύνης και διεθνών οργανισμών που τα ρυθμίζουν, και ζητήματα που σχετίζονται με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Για τα πρώτα - σύμφωνα πάντα με τον υπουργό - οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου περιμένουν να τοποθετηθούν αφού λάβουν πρώτα τις θέσεις των νομικών επιτελείων τους. Για τα δεύτερα, όπου ο υπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν «σημεία επαφής» με το κουαρτέτο, είπε ότι προχώρησε η ανταλλαγή απόψεων, χωρίς όμως να υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ξανά δημόσια την πρόταση του πορίσματος, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να αναστέλλονται οι ομαδικές απολύσεις, θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να περνάνε σε καθεστώς απεριόριστης ευελιξίας, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ώρες και τις μέρες απασχόλησης ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες τους.

Προετοιμάζοντας την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο υπουργός έκανε λόγο «για καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα», αποκρύπτοντας επιμελώς ότι η πραγματική στόχευση είναι ο περιορισμός της δράσης τους και ιδιαίτερα η επιβολή πιο περιοριστικών προϋποθέσεων στην προκήρυξη των απεργιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε την πρόταση που κατέθεσε για τη δυνατότητα συγκρότησης συνδικάτων και σε πιο μικρές επιχειρήσεις, η οποία προβλέπει τη μείωση του αναγκαίου αριθμού ιδρυτικών μελών από τα 20 άτομα σήμερα, στα 15 και σε ακόμα λιγότερα.

Πάντως, για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση έγινε στη βάση του πορίσματος των «εμπειρογνωμόνων», που όπως είναι γνωστό, με τις πολλαπλές εξαιρέσεις που εισάγει και τους περιορισμούς που θέτει, πάει αντίθετα και στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων και στην αρχή της «εύνοιας» της καλύτερης σύμβασης για τον εργαζόμενο.

Η επόμενη συνάντηση για τα Εργασιακά ορίστηκε για τις 14 Νοέμβρη, ενώ ενδιάμεσα το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει στο κουαρτέτο σχετικό κείμενο και θα γίνει συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη χτεσινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για την πορεία εφαρμογής του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον προηγούμενο Μάη, για τον οποίο ο υπουργός, όπως είπε, τον θεωρεί δικό του έργο και ως εκ τούτου θεωρεί και προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του νέου υπερταμείου του ΕΦΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ